U projektu EU4Business koji financira Europska unija, bespovratno je dodijeljeno ukupno 1,6 milijuna KM za deset odabranih poljoprivrednih gazdinstava u Bosni i Hercegovini.

Ujedno je objavljen javni poziv za narednu dodjelu 2,6 milijuna KM u komponenti ovog projekta koja se odnosi na poljoprivredni sektor.

Uoči današnjeg potpisivanja sporazuma s odabranih deset korisnika, šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je novinarima da su poljoprivredna proizvodnja i ruralni razvoj jedan od najvažnijih sektora u BiH koji je "bio nekako zanemaren" dosad, ali da je Europska unija namijenila 30 milijuna eura nakon usvajanja okvirnog dokumenta, Strategije ruralnog razvoja.

Cilj je ohrabriti proizvođače i mala poljoprivredna poduzeća, naveo je također Wigemark napominjući da je već odobren novac za današnje potpisivanje ugovora s predstavnicima deset malih poduzeća.

Da bi ovaj sektor bio usklađen s EU standardima, dio od 30 milijuna bit će namijenjen za uvjete ispunjavanja fitosanitarnih i drugih standarda, dok će najveći dio biti podrška proizvođačima budući da značajan dio stanovništva živi i ostvaruje prihode u ruralnom sektoru.

 

Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, naglašava da Europska unija želi pratiti prioritete zacrtane Strategijom i da je već na terenu vidljiva realizacija dijela novčane podrške namijenjene za BiH.

To neće biti zadnji javni poziv već će uslijediti naredni s više novca za oblasti prerađivačke djelatnosti i ruralnog razvoja, značajan kako za jačanje poljoprivrednih aktivnosti tako i odgovarajućih institucionalnih mehanizama.

I vršitelj dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov naglašava da je poljoprivreda itekako važan sektor u Bosni i Hercegovini, zbog čega je „neizbježno djelovati u ovoj oblasti“.

Oko 130.000 ljudi je na neki način uključeno u sektor poljoprivrede čiji je udio u izvozu u Europsku uniju oko 35 posto, podaci su koje je pred današnje potpisivanje sporazuma s proizvođačima naglasio ovaj dužnosnik UNDP-a.

Naglašavajući da se očekuje druga faza, dodjela još 2,6 milijuna KM na osnovu novog javnog poziva, kao i da je u poljoprivrednom sektoru potrebno jako puno inovacija, Khoshmukhamedov je kazao da su među ciljevima nova produktivnost i kvalitet proizvodnje. U tijeku su pregovori s Europskom unijom za još jedan program komplementaran projektu EU4Business, zaključio je Khoshmukhamedov.

Gordana Rokvić, savjetnica ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, smatra da je učešće u navedenom projektu značajno jer je otvoren novi izvor financiranja za poljoprivrednike budući da entitetski proračuni ne mogu značajno pomoći velikim proizvođačima, ali i zbog jačanja odgovarajućih institucija.

Ervin Bibanović, savjetnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, podsjeća da je Europska unija osigurala značajan novac za podršku poljoprivredi u Bosni i Hercegovini, što je između ostalog namijenjeno za mjere jačanja konkurentnosti proizvođača.

Poljoprivreda, ako želi ojačati konkurentnost, mora pribjeći inovacijama, a projekat EU4Business promovira najnovija dostignuća u tom sektoru, ističe Bibanović.

Darko Tost, izvršni direktor poduzeća Agro Mašić d.o.o Gradačac, koje je jedan od korisnika novca dodijeljenog na osnovu javnog poziva u tom projektu, ističe da poljoprivrednici uz ovakve programe imaju želju, volju, hrabrost i spremnost da se nose s rizicima proizvodnje u željenom dostizanju konkurentnosti na domaćem i vanjskom tržištu.

Milan Škundrić, vlasnik Farme Škundrić iz Prijedora, također dobitnik nepovratnog novca iz projekta EU4Business, rekao je da mu to znaći veliki poticaj za daljnji rad. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com