Lijepo nedjeljno vrijeme Duvnjaci su iskoristili za boravak u prirodi, a neki od njih proveli su vrijeme u šetnji tomislavgradskim Kologajem.

Uz informacije o tomu kako su rodile šepurine, kako ima i malina, šetače su iznenadili tragovi odrasloga medvjeda i mladunčeta. Prema podatcima ovih naših šetača, medvjed i njegova obitelj mogu se vidjeti oko Šumarske kuće, a nije isključeno i da se spuštaju bliže Blažuju i gradu pa na ovaj način skreću pozornost ostalima koji idućih dana namjeravaju posjetiti ovu lokaciju. Piše Tomislavcity.

Tragom te informacije razgovarali smo s nekim našim šumarima koji napominju da je u našem kraju mrki medvjed zaštićena životinja, a Tomislavgrad uzgojno područje ove divljači. Naime, prema Zakonu o lovstvu još 2008., a na prijedlog županijskih ministarstava mjerodavnih za poslove lovstva, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donio je rješenje o osnivanju uzgojnih  područja  u  kojima postoje ekološki i prirodni uvjeti za opstanak – uspješan razvoj i reprodukciju  mrkoga  medvjeda,  gdje je  zaštićen  lovostajem  i  u kojima se gospodari prema jedinstvenim kriterijima. Tako se  Tomislavgrad nalazi u uzgojnome području „Plješevica – Vitorog“, a ono obuhvaća staništa mrkoga medvjeda i u granicama općina: Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most, Bosanski Petrovac, Ključ, Drvar,  Bosansko  Grahovo,  Glamoč,  Livno, Kupres, Bugojno, Donji Vakuf, Dobretići i Jajce. Navodi portal Tomislavcity.

Šumari naglašavaju da šetači izbjegavaju blizinu medvjeda, osobito njihovih mladih, jer u tim slučajevima medvjedica može biti vrlo agresivna i opasna. Također, ističu da se medvjed može odstrijeliti, ali samo u slučajevima ako pričinja veliku štetu. U tim okolnostima zahtjev za odstrelom proslijeđuje se mjerodavnim federalnim tijelima koja to jedino mogu odobriti.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije županija