Dana 24.10.2019. godine, u zgradi Vlade Hercegbosanske županije održan je sastanak u svezi sa problematikom uzgojnog područja mrkog medvjeda „Plješevica – Vitorog“ i nastalih šteta od medvjeda na području Hercegbosanske županije.

Na sastanku su bili prisutni predstavnici dvaju nadležnih ministarstava (Županijskog i Federalnog) te korisnici lovišta na području Hercegbosanske županije.

Ministar Ivice Brešića je predstavljanjem teme sastanka dao uvodne riječi o predmetnoj problematici, o štetama počinjenim od strane mrkog medvjeda koje su postale gotovo svakodnevnica na području Hercegbosanske županije. Napomenuo je da  se Hercegbosanska županija nalazi na Uzgojnom području medvjeda „Plješevica-Vitorog“, a korisnici lovišta nemaju odobrenje za odstrel medvjeda koje izdaje Federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zbog nepostojanja zajedničkog plana gospodarenja mrkim medvjedom na uzgojnom području.

Ministar je ukratko iznio podatke o povećanju o broju šteta od mrkog medvjeda u 2019. godini iz čeg se vidi da se broj šteta povećao  2 do 3 puta u odnosu na prethodne godine, što nam govori da se povećalo brojno stanje gore navedene divljači. Isto tako navodi da je hitno potrebno rješavanje toga problema kako ne bi došlo do situacije da se ugrozi ljudski život jer se medvjed spustio i u gradska naselja posebno u gradu Kupresu.

Korisnici lovišta su također iznijeli slična iskustva i probleme, ali u razgovoru sa predstavnicima Federalnog ministarstva zaključeno je da nema brzog i jednostavnog pravnog rješenja.  Na kraju je prihvaćen prijedlog da  se Županijsko ministarstvo  obrati  resornim ministarstvima iz susjednih županija sa “uzgojnog područja”, s inicijativom izrade plana gospodarenja mrkim medvjedom, na način da svaka županija napravi Plan unutar njenih granica te da ih se pošalje Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalno ministarstvo će također inicirati prema županijskim ministarstvima iste aktivnosti radi ubrzanja postupka, te će Federalno ministarstvo prikupljene planove objediniti u jedan plan radi usvajanja.Ove aktivnosti je potrebno provesti do konca zime kako bi se populacija medvjeda tada mogla početi vraćati pod kontrolu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok