U Skupštini Hercegbosanske županije prekjučer je održan sastanak u sklopu Twinning projekta „Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima europskih integracija“.

Tema sastanka bila je preporuka za pripremu zajedničkog akcijskog plana županijskih skupština čiji cilj je jačanje i daljnja potpora županijskim skupštinama.

Sastanku su ispred Twinning projekta nazočili voditeljica IV. Komponente projekta Klara Szalay,  rukovoditelj odjela za povjerenstva iz Parlamenta Austrije Philipp Neuhauser, glavni savjetnik za europska pitanja i koordinator Odjela za pitanja EU u Senatu Belgije Tim de Bondt.  Ispred Skupštine su nazočili Jozo Ćosić- predsjedatelj Skupštine,  Zdravko Skočibušić –tajnik Skupštine,  Anita Šarac-stručna savjetnica za propise, Damir Baković- član koordinacijskog tijela za odgovor na upitnik EU, te predstavnici Vlade HBŽ Ante Semren - koordinator Vlade HBŽ zadužen za EU pitanja i Nikola Periša.

Teme razgovora su bile suradnja između županijske razine vlasti s federalnom, kao i među županijska suradnja. Prema riječima voditeljice projekta Karle Szalay sve županije koje su posjetili imaju problem s dobivanjem odgovora s Federalne razine. 

Predstavnici projekta su primjerima dobre prakse iz Austrije i Belgije dali smjernice moguće koordinacije i suradnje između županije, dok je  Predsjedatelj Skupštine iznio probleme s kojima se susreću u podijeljenoj nadležnosti Zakona. 

Zaključak sastanka bila je najava organiziranja program obuka koji ispunjava specifične potrebe članova i osoblja Skupštine, 20. studenog u Skupštinskoj dvorani u Tomislavgradu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok