Učenici trećeg razreda Gimnazije Livno posjetili su zgradu Grada Livna, Gradsku upravu s ciljem upoznavanja rada i funkcioniranja ove institucije.

Riječ je o dijelu praktične nastave iz predmeta sociologije o temi razlikovanja institucija i organizacija. Kako je kazala njihova profesorica Hana Milak cilj je na terenu upoznati razlike i vidjeti kako funkcionira društvena institucija u ovom slučaju Grad Livno. Domaćin posjete bio je gradonačelnik grada Livna Luka Čelan sa suradnicima. Poželio je učenicima dobrodošlicu te ukratko pojasnio način funkcioniranja Grada i gradskih službi te Gradskoga vijeća.

„Ovo je prvi put da smo domaćini jedne ovakve posjete. Veliko mi je zadovoljstvo što imamo mogućnost našim sugrađanima, školarcima predstaviti naš rad, upoznati ih s radom Službi te prije svega istaknuti nadležnosti i obveze Gradonačelnika i Gradskoga vijeća“, kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Čelan. Profesorica Milak je, između ostaloga, istaknula važnost komunikacije. „Ja sam uvijek za praktični dio nastave. Ključ je komunikacija i poznavanje. Učenici moraju znati da imaju svoja prava ali i odgovornosti. Kada je u pitanju Grad mnogi misle da gradonačelnik sam donosi odluke. Danas će saznati da je to ipak Gradsko vijeće. Ovo je demokracija u kojoj svi moramo preuzeti svoju odgovornost i svi moramo znati svoja prava.

Ovo više nije totalitarni sustav pa će doći neki političar i sve nas izvući iz gabule. Ne! Ovo je demokracija u kojoj surađujemo, komuniciramo ne svađamo se nego se dogovaramo“, kazala je u svom obraćanju profesorica Milak. Pravna savjetnica u uredu gradonačelnika Marijana Čelar učenicima je ukratko pojasnila o konkretnim zadaćama Gradonačelnika i Gradskoga vijeća kazavši da je Vijeće najviše tijelo koje donosi odluke i druge akte te uređuje život svog stanovništva, dok izvršnu vlast obavlja Gradonačelnik kao inokosni organ u jednoj osobi. Upravne pak poslove obavljaju Službe za upravu. Susret je protekao u zanimljivom razgovoru i postavljanju pitanja od strane učenika. Zanimalo ih je koliko se Grad može uključiti po pitanju sudjelovanja sufinanciranja njihovih projekata. Jedno od pitanja je bilo hoće li Livno uskoro dobiti kinoteku te kada će s radom početi Srednja glazbena škola. Gradonačelnik Čelan je u tom dijelu istaknuo spremnost Grada za sve vidove suradnje te je naveo konkretne primjere dosadašnjih potpora kako osnovnim tako i srednjim školama. Za mogućnost otvaranja kinoteke je kazao da Grad Livno priprema potpunu rekonstrukciju kino dvorane u Narodnom sveučilištu pod čim se podrazumijeva i pokretanje kinoteke. Za zgradu Srednje glazbene škole je kazao da su radovi završeni. Preostala je ugradnja lifta te nabavka namještaja. Gradonačelnik je kazao da se nada da će srednja glazbena škola svoja vrata učenicima otvoriti početkom iduće školske godine.

Učenici su potom obišli sve Službe unutar Grada te u razgovoru s pomoćnicima gradonačelnika saznali o njihovim nadležnostima i funkcioniranju. Nisu krili svoje zadovoljstvo ovom posjetom. Pojedini su istaknuli da su ranije imali sasvim drukčiju sliku posebno po pitanju nadležnosti gradonačelnika. Ovim praktičnim dijelom nastave upotpunili su i, kako su istaknuli, stekli sasvim nova znanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok