U organizaciji Zaklade Konrad Adenauer u Tirani je održan kongres na temu multilateralnog dijaloga i povezivanja Europskih pučana u regiji.

Kongres se održao  16. i 17. prosinca, te su uz Predsjedatelja Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosića sudjelovali predstavnici  EPP-a Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Cipra, Kosova, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Teme kongresa bile su razvoj političkih stranki koje djeluju pod okriljem Europskih pučana, njihova očekivanja o daljnjem razvoju Europske Unije, razmijenili su i iskustva o promjenama koje su nastupile nakon izbora za Europski Parlament.

Očekivanja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za ulazak u EU su velika kao i nestrpljenje njihovih stanovnika,  ali su velika i očekivanja Europske Unije posebno u zakonodavstvu , slobodi medija i ekonomskom razvitku. Tim povodom EPP pokušala je prenijeti iskustva i predvidjeti daljini razvoj situacije.

Jedna od glavnih tema bila je izazov migracije. Sve navedene zemlje susreću se s problemom imigranata, ali ujedno i s problemom migracije njihovih stanovnika te su na kongresu razmijenjena iskustva i mogućnosti djelovanja.

Zaklada Konrad Adenauer koja je organizirala konferenciju je njemačka politička zaklada koja se zauzima za mir, slobodu i pravednost na nacionalnom i međunarodnom planu. Svoj rad provodi kroz niz ureda diljem svijeta koji su provode više od 200 projekata u preko 120 država.

Idući kongres EPP-a uz pokroviteljstvo Zaklade održat će se u Beču.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok