Sva četiri biračka mjesta u Livnu su otvorena na vrijeme. Nalazila su se u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“, a odzivom birača već od ranih jutarnjih sati bili su iznenađeni i članovi biračkih odbora budući da je kiša praćena jakim, na trenutke i olujnim vjetrom.

Među najposjećenijim mjestima bio je ured za izdavanje potvrda za glasovanje, a na pitanja birača nerijetko je odgovarao i konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak. Navodi Večernji list.

Bilo je i onih koji su prijavljeni s boravkom u RH, a nisu se registrirali za glasovanje u BiH, tako da u prvom krugu predsjedničkih izbora nisu mogli glasovati. Kažu, napravit će to u drugom krugu, kad se vrate kući.

Na biračkim mjestima u Livnu glasali su žitelji svih pet općina i Grada Livna koji su se registrirali i željeli sudjelovati na izborima, a u Livno su došli vlastitim ili organiziranim prijevozom. Pitali smo nekolicinu što očekuju od izbora i kakvu bi korist mogli imati Hrvati u BiH, odnosno država BiH.

„Očekujem što veću izlaznost, a narod će odlučiti kome će dati glas,“ kazao nam je jedan od birača iz Drvara.

Jedna Livanjka ističe da očekuje „promjene neke, da bude nešto bolje za Hrvate, recimo tako,“ a druga, uz napomenu kako izlazi na sve izbore dodaje: „Valjda će bit nešto bolje, najvjerojatnije…ili ako, ako nam obećavaju da će pomoći BiH, valjda će pomoći, ne očekujem ništa više.“

Za koga je glasao neka ostane tajna istaknuo je naš sljedeći sugovornik, a što se tiče očekivanja i značaja izbora za Hrvate u BiH kazao: „Hrvatska je u EU, vidimo koji je položaj hrvatskog naroda u BiH, pritisci kroz Europsku uniju, kroz Ameriku i ostalo. Predsjednik je u kontaktu s njima i može sigurno pomoći i Hrvatima i cijeloj BiH u pozitivnom smislu.“

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok