Broj oboljelih od gripe na prostoru Hercegbosanske županije (HBŽ) znatno je manji u odnosu na prošlu godinu u isto vrijeme, kazala je za Fenu ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a Dijana Mamić.

Od početka sezone gripe do danas Zavod za javno zdravstvo HBŽ-a zaprimio je podatak o 11 registriranih osoba oboljelih od virusa gripe te 60 slučajeva lakših respiratornih infekcija.

Po riječima ravnateljice Zavoda, u prošloj godini u siječnju je evidentirano oko 350 oboljelih s tim da mjerodavni u domovima zdravlja nisu razdvajali teške i lake respiratorne infekcije.

Dodala je kako se realne brojke oboljelih zasigurno razlikuju od službenih, jer dosta osoba ne traži pomoć u županijskom zdravstvenim institucijama nego se samoinicijativno liječi kod kuće.

Kada je u pitanju tip gripe, Mamić je kazala kako Županijski zavod za javno zdravstvo nema mogućnost laboratorijske dijagnostike, ali s obzirom da u okruženju prevladava miješani tip gripe A i B, za pretpostaviti je da je taj virus zastupljen i u HBŽ-u.

Ona je podsjetila daje kao i prethodnih godina na području HBŽ-a distribuirano 700 doza cjepiva protiv sezonske gripe za čiju je nabavku Vlada HBŽ-a osigurala 10.000 maraka. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok