Prva posebna – tematska sjednica Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) na kojoj se raspravljalo o stanju i Izvješćima o poslovanju Šumsko gospodarskog društva (ŠGD) "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres sa revizorskim izvješćima za 2016., 2017. i 2018. godinu, održana je u petak u Tomislavgradu.

Povod održavanja spomenute sjednice je prošlogodišnja gdje je većina zastupnika smijenila te imenovala nova četiri člana Skupštine ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres iz reda hrvatskog naroda koji su u danima nakon toga isti postupak proveli prema Nadzornom odboru i Upravi društva.

Zastupnici su nakon opsežne rasprave dozvolili predstavnicima smijenjene Skupštine šuma i Uprave da sudjeluju u raspravi.

Zastupnici su smijenjeni, kako je kazano na sjednici, zato što nisu u protekle tri godine dostavljali izvješća Skupštini, dok su  predstavnici smijenjene Uprave suprotno tvrdili.

Po riječima vršitelja dužnosti direktora ŠGD-a “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres Maria Mašića, potraživanja društva prema kupcima za 2016. godinu iznose 7.730.201 maraka, u 2017.godini su smanjena na 4.527.143 maraka, dok u 2018. godinu ta potraživanja iznose 4.593.794 maraka.

U svom izlaganju, istaknuo je kako dug prema dobavljačima za 2018. godinu iznosi 225 663 maraka, a troškovi dominiranja terene kojim gospodari ovo društvo koji u zadnjoj izvještajnoj godini iznosi 2,2 milijuna maraka, dodajući kako troškovi sponzorskih ugovora iznose 49 tisuća marka, odnosno troškovi donacija u iznosu od 507 tisuća maraka.

Dobit, po izvješću Mašića, u zadnje dvije izvještajne godine nije prikazan nikako, dok je gubitak u 2018. godini naveden u iznosu od 1.597.439 maraka.

>>> Evo koliki prihod je zatekla nova Uprava ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres; Sutra tematska sjednica Skupštine HBŽ

Broj zaposlenih u navedenom poduzeću odnio je najveći dio rasprave kod zastupnika, jer po izlaganju v.d. direktora Mašića, od 2016.godine bilo je zaposleno 643 osoba, a broj se povećao na 891 osoba do kraja prošle godine, uglavnom bez raspisanog natječaja.

-Svi su se na raspravi složili da je nezakonito zaposleno preko 300 ljudi u društvu u vrlo kratkom vremenu, a većina su zaposleni članovi uže obitelji predstavnika vodeće političke elite u ovoj županiji - kazao  je zastupnik iz Hrvatske nezavisne liste Josip Perić, dodajući kako je najmanje stručnih osoba vezano za šumariju.

Zastupnicu su na kraju usvojili zaključke kojim primaju k znanju izvješća ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres za 2016., 2017., i 2018. godinu.

Također su, naložili da Uprava za inspekcijske poslove HBŽ-a treba utvrditi zakonitost zapošljavanja u ŠGD-u od stupanja na snagu Ukaza o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama zakona o radu.

Iz Skupštine je naloženo da se treba povećati nadzor nad preprodajom drveta i drvnih sortimenata čime zadužuju Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da putem Uprave za šumarstvo spriječi preprodaju drveta.

Također, zastupnici su inzistirali na jačanju kapaciteta Upravu za šumarstvo kako bi bila što efikasnija i zatražili od Uprave za inspekcijske poslove da izvrši nadzor nad prorezom drveta sukladno dostavljenim izvještajima drvoprerađivača Ministarstvu gospodarstva.

Isto tako nalaženo je kako je potrebno voditi računa da drvoprerađivači s prostora HBŽ-a imaju dovoljno sirovine za svoje potrebe te da imaju prioritet prilikom raspodijele u odnosu na kupce izvan županije.

Za kupce ogrjevnog drveta utvrđen je prioritet građana s prostora HBŽ-a zakonom predviđen način dopuštanja lokalnom stanovništvu sječu drveta po pristupačnim cijenama.

Među usvojenim zaključcima je i kadrovska i organizacijska promjena unutar ŠGD s ciljem realizacije zaključaka i poboljšanja poslovnog uspjeha i općega stanja u ŠGD. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com