Darinko Mihaljević; Jakov Perković; Foto: Livno Online

Dana 23.siječnja 2020.godine priopćenjem za javnost se oglasila stranka Hrvatska lista za Livno. Predsjednik ove stranke Jakov Perković optužio je ministra MUP-a HB županije Darinka Mihaljevića da se udaljio s mjesta prometne nezgode.

U priopćenju je, između ostalog, navedeno sljedeće:

"Dana, 23. siječnja 2020. godine, u 8:40 sati, u Splitskoj ulici, kod pekarne „Anita“, u Livnu, Darinko Mihaljević, ministar MUP-a HBŽ izazvao je prometnu nesreću i udaljio se s mjesta nesreće, a da nije pozvao policiju. Prometnu nesreću je izazvao službenim vozilom MUP-a Hercegbosanske županije, na način, da se nepropisno parkirao na jednom ulazu kod pekarne „Anita“. U među vremenu, ispred pekarne je parkirala putničko vozilo meni nepoznata ženska osoba, koja je ušla u pekarnu. Darinko Mihaljević, kao početnik bez položenog vozačkog ispita, krećući se s vozilom unazad, izlazi na glavnu prometnicu i udara vozilo parkirano iza vozila ministra MUP-a. U parkiranom vozilu se nalazilo dvoje male djece koja su bila u vidnom strahu nakon udara u vozilo. Nakon 1-2 minute iz pekarne izlazi vlasnica vozila i sjeda u vozilo ne znajući za nezgodu. Djeca u vozilu pokazuju i govore majci da je netko udario njihovo vozilo, nakon čega izlazi iz vozila, a Darinko Mihaljević govori da nema oštećenja vozila. Prometnu nezgodu sam promatrao iz vozila s udaljenosti od 5 metara. U međuvremenu Darinko Mihaljević se udaljio s mjesta nesreće".

U priopćenju Hrvatske lista za Livno je navedeno da je došlo do oštećenja na automobilu.

Ministar Mihaljević: Nisam pobjegao; Nije bilo nikakve štete

Livno Online je u posjedu snimke spornog događaja. Kako se vidi iz priložene snimke uistinu je došlo do kontakta dvaju vozila, i to osobnog automobila ministra Mihaljevića (Škoda Octavia op.a.) i vozila marke "Audi". Ministar Mihaljević je u izjavi za Livno Online naveo kako je propisno parkirao osobni automobil na mjestu gdje je dozvoljeno parkiranje.

"Parkirao sam automobil kako bi mi sin otišao u obližnju pekaru i kupio peciva za izlet sa školom koji je organiziran na Kupresu. Upravo sam ga u tom trenutku vozio do  sportske dvorane odakle su trebali krenuti organiziranim prijevozom. Po njegovu povratku u vozilo  pogledao sam na unutarnji retrovizor I u smjeru ceste od kolodvora I kroz stakla vozila uredno parkiranog s moje lijeve strane, budući da nisam uočio prepreke pokrenuo sam polako vozilo unatrag na glavnu prometnicu no u jednom trenutku sam  osjetio da mi je vozilo zapelo za neku prepreku. Odmah sam zaustavio kretanje automobile i vratio ga naprijed i pogledao kroz otvorena vrata unazad i vidio vozilo koje mi se nalazilo u tzv. mrtvom kutu bez vozača za volanom. Primjećujem da se iz pekare prema vozilu kreće jedna osoba  Odmah izlazim iz vozila i još dok je vozačica dolazila do vozila govorim joj da sam ostvario kontakt s njenim vozilom “branik o branik “, ali da ne primjećujem  nikakvo oštećenje na automobilima. Gospođa je kazala da joj se žuri  odvesti djecu da ne zakasne na autobus kod sportske dvorane, gdje sam se i ja uputio te smo se dogovorili da se tamo nađemo i detaljnije pogledamo vozila. I poduzmemo potrebite radnje ako bude potrebe (Europsko  izviješće ili policija ili da razmijenimo podatke). Nakon sporazuma sjeli smo u vozila i gospođa je svoje vozilo pomakla i ja sam tako mogao svoje vozilo pokrenuti i uključiti  na glavnu prometnicu (pri tom sam primijetio da vozač kojem ne želim izreći ime svojim vozilom pokušava da se podmetne pod putanju mog vozila …) i uputio sam se prema sportskoj dvorani, ali sam se okrenuo na kružnom toku vidjevši u retrovizoru kako „lik kojem neću spominjati niti ime niti nadimak „ razgovara s vozačem audija. Zaustavio sam automobil i  prišao  vozačkom sjedištu audija ignorirajući spomenutog. Obratio sam se gospođi i pitao ima li kakvih problema i ostaje li naš dogovor, a dotični ju je uvjeravao kako joj je oštećeno vozilo i da je on spreman da bude svjedok .Tada sam za svaki slučaj slikao njeno vozilo i dotičnom uljudno rekao da gleda svoja posla i  kako nema potrebe da se upliće u ovaj događaj i da smo  se ja i gospođa  dogovorili  oko daljnjih radnji. Parkirali smo vozila kod sportske dvorane i ubrzo je  došao muž od gospođe i potvrdio da nema oštećenja na njihovom vozilu i da nema potreba za daljnjim radnjama čak niti za međusobnom razmjenom podataka na čemu sam inzistirao i nakon čega mi je rekao da on zna tko sam ja i priopćio mi je svoju profesiju i ime i prezime".

Darinko Mihaljević dalje navodi:

Kako su u laži kratke noge i da istina prva strada!

Neistine i klevete izrečene u priopćenju očevidca J.P. sastoji se od niza kleveta i laži:

Tvrdnja da sam izazvao prometnu nesreću je kleveta i laž jer po objašnjenju pojmova iz zakona o sigurnosti prometa na cestama br.6/2013 citiram: "prometna nezgoda je događaj na cesti ili je započeo na cesti, u kojem je sudjelovalo najmanje jedno vozilo u pokretu i u kojem je jedna ili više osoba poginula ili ozlijeđena ili je nastala materijalna šteta".

Dakle nije bilo niti jednog obilježja prometne nezgode i ovaj događaj se nije niti mogao tako nazvati.

Druga laž je izjava da sam se udaljio s mjesta prometne nezgode bez da sam zvao policiju i ona predstavlja namjeru blaćenja i klevetanja moje osobe.

Istina je da nismo vidjeli oštećenja nego smo se dogovorili, da pošto žurimo odvesti djecu na autobus na skijanje, da se nađemo kod sportske dvorane gdje ćemo detaljnije pregledati vozila i ako bude trebalo pozvati policiju i osiguravajuću kuću.

Treća laž o službenom vozilu:  upravljao sam vlastitim, a ne službenim vozilom MUP-a Hercegbosanske županije.

Četvrta laž za razliku od “očevidca “ J.P. nisam bio nepropisno parkiran za razliku od njega nego sam zaustavio vozilo na za tu namjenu  predviđenom  i označenom mjestu za kupce pekarne.

Peta laž “klevetnička” je da su djeca majku upozorila prije mene i da nisam odmah upoznao ženu o kontaktu s njenim vozilom. i pregledao njeno i svoje vozilo i rekao joj da ja ne primjećujem oštećenja niti na jednom vozilu. Istina je da sam gospođu upozorio i prije nego je ušla u svoje vozilo.

Šesta kleveta i laž je da su na vozilu “bili tragovi udara, a na jednom mjestu je probijen blatobran”  jer nikakvih svježih tragova nije bilo, a ja sam zbog tvrdnje J.P. odmah mobitelom fotografirao blatobran i branik audija  što je kasnije potvrdio i suprug od gospođe.

Sedma laž i kleveta je da sam psovao i galamio na J.P. što može potvrditi i gospođa.

Samo sam rekao dotičnom “da nema potrebe da se miješa i da gleda svoja posla, a nas pusti na miru “.

Osma laž  je prijava J.P. policiji prometne nezgode jer nikakve prometne nezgode nije bilo jer događaj nema obilježja prometne nezgode.

Deveta laž je da sam se bahato ponašao.

Dakle cijelo priopćenje J.P. je smjesa laži i kleveta i neistina s ciljem blaćenja i klevetanja za što je dotični već pravosnažno osuđivan: Presuda Broj:68 0 P041463 17 P od 10.01.2018.

Mihaljević ponovno ističe kako je propisno parkirao osobni automobil na označenom parkingu i da nije pobjegao s mjesta nezgode, dodavši kako su ostali sudionici  i Jakov Perković, koji je upravljao automobilom marke mercedes, nepropisno zaustavili automobile na prometnici i ometali promet ugrožavajući sigurnost svim sudionicima u prometu koji postupaju po propisima.

Inače, od početka ove godine u Splitskoj ulici u Livnu postavljeni su prometni znakovi zabrane parkiranja i zadržavanja automobila.

Vozač audija policiji potvrdio da nema štete

Livno Online neslužbeno doznaje kako je vozač audija dao izjavu u policijskoj postaji u kojoj tvrdi da nije nastalo nikakvo oštećenje i da nema nikakve štete.

O svemu se oglasio i MUP HB županije sa sljedećim priopćenjem:

Dana, 23.02.2020 godine u 08,45 sati djelatnici PP Livno zaprimili su dojavu da se u ul. Splitskoj u Livnu ( ispred pekarne Anita ), dogodila prometna nezgoda.

Po dolasku na mjesto događaja djelatnici PP Livno, nisu zatekli sudionike prometne nezgode. Operativnim radom na terenu djelatnici PP Livno došli su do saznanja da je osoba rođen 1983.godine u Livnu, zaustavila m/v marke „Audi“ ispred pekarne „Anita“ nakon povratka iz pekarne zatekla je ministra unutarnjih poslova HB Županije Darinka Mihaljevića, koji joj je rekao da je svojim m/v marke „Škoda“ pri kretanju unatrag s parkirnog mjesta ispred privatnog posjeda (garaže ) udario u njeno motorno vozilo ,koje se u međuvremenu zaustavilo u Splitskoj ulici, a koje on nije uočio. Nakon kratkog razgovora dogovorili su se naći na drugom mjestu oko dogovora o saniranju eventualne štete.

Ovom prilikom demantiramo natpise pojedinih portala koji su iznijeli neprovjerene i netočne informacije da je ministar unutarnjih poslova HB županije u momentu prometne nezgode upravljao službenim motornim vozilom. Utvrđeno je da je u momentu prometne nezgode ministar Darinko Mihaljević upravljao svojim privatnim motornim vozilom, marke škoda octavia.

Također nije istina da se ministar Darinko Mihaljević nakon prometne nezgode udaljio s mjesta događaja. Po izjavama sudionika i svjedoka nakon kraćeg razgovora na samom mjestu prometne nezgode isti su se dogovorili naći na drugoj lokaciji, te zajedno s mužem druge sudionice p/n detaljno pregledali m/v marke „Audi“. Nakon pregleda vozila sudionici prometne nezgode su se usuglasili da na vozilu nema nikakvih oštećenja.

Također demantiramo pisanje na portalima da je došlo do svađe sudionika ili bilo kakvih prijetnji  što je i sama druga učesnica spremna potvrditi te navode.

U nastavku pogledajte snimku cijelog događaja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok