Zbog negativnog prirodnog prirasta, Hercegbosanska županija u proteklih petnaest godina izgubila je cijeli jedan grad veličine Tomislavgrada.

U toj županiji, samo u prošloj godini bilo tri puta više umrlih nego rođenih. Osim negativnog prirodnog prirasta, sve je više obitelji koje bolji život traže drugdje. Istodobno, vlast je godinama bez ozbiljne reakcije.

U zemlju ili izvan zemlje, dvosmjerni je put masovnog odlaska žitelja HBŽ-a. Dok se ukupna brojka onih koji su otišli preko granice još može samo pretpostavljati, točna brojka onih koji su samo u prošloj godini napustili ovaj svijet zvuči pomalo nevjerojatno, pogotovo u usporedbi s ukupnim brojem ovdje rođenih.

”U Hercegbosanskoj županiji je u prošloj godini rođeno 307 djece, a u isto vrijeme je umrlo 888 osoba”, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a Diana Mamić.

Zabrinjavajući su, međutim, još neki podaci koji govore o potpunom demografskom slomu na ovim prostorima. Tako su u Bosanskom Grahovu prošle godine rođena tek četiri djeteta, u Kupresu svega njih desetero, a u Glamoču trinaestoro, dok je u istom razdoblju samo u ove tri općine ukupno umrlo 119 osoba.

”Trista sedmero ljudi rođeno na području cijele županije, a samo u Livnu je umrlo 390 osoba”, kazala je ravnateljica Mamić.

”Vidite, 888 je umrlih, od toga koliko je tu karcinoma, koliko je nečega što je već u ovoj županiji zabrinjavajuće? Činjenica je, mi ni jedan sat tijekom ove godine nismo proveli Program za rano otkrivanje bilo kojeg karcinoma”, ministrica zdravstva HBŽ-a Vasilija Broćeta.

Podaci govore da je u proteklih petnaest godina zabilježen tako negativan prirast stanovništva da je u ovoj županiji nestao cijeli jedan grad veličine Tomislavgrada. Situacija je još dramatičnija kada se toj razlici između ukupnog broja umrlih i rođenih, a koja iznosi oko šest tisuća, pridodaju i tisuće onih koji su se u međuvremenu iselili s ovih prostora.

Svakoj vlasti to bi bio veliki alarm za uzbunu, samo to, izgleda, ovoj nije, javlja BHRT.

 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com