Vlada Federacije BiH na današnjem zasjedanju u Mostaru na dnevnom redu imala je informacije o gradnji dvije vjetrolektrane u HBŽ.

Vlada FBiH je usvojila informaciju o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole i dala Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije prethodnu suglasnost u postupku izdavanja ove dozvole privrednom društvu VE Ivovik d.o.o. Sarajevo, za izgradnju vjetroelektrane “Ivovik”, instalirane nazivne snage 84 MW (42×2 MW), odobrene snage priključenja 84 MW (42×2 MW), planirane godišnje proizvodnje električne energije od 236,631 Gwh, čija je gradnja predviđena na zapadnom rubu općine Tomislavgrad i istočnom rubu općine Livno.

Usvojena je i informacija o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole i data prethodna saglasnost Federalnom ministarstvu u postupku izdavanja ove dozvole privrednom društvu HB Wind.o.o. Livno, za izgradnju VE “Orlovača”, instalirane nazivne snage 42,9 MW (13×3,3 MW), odobrene snage priključenja 42,9 MW (13×3,3 MW), planirane godišnje proizvodnje električne energije od 99,06 Gwh, čija je gradnja planirana na lokalitetu Orlovača, na području općine Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok