Međunarodna smotra i izbor najkvalitetnije kobasice i salame za 2019. godinu, na kojoj je stručni žiri ocijenio ukupno 118 uzoraka pristiglih iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Austrije, održana je u subotu, 22. veljače, u Tomislavgradu.

Ocjenjivanje je vršeno u više kategorija tako da je zlatnu medalju iz domaće duvanjske kobasice osvojio Stipe Bagarić iz Miljacke kod Tomislavgrada, ujedno i ukupni pobjednik manifestacije, kazao je uime organizatora Marko Jurčević.

Pobjednik Bagarić, koji je i prošle godine odnio glavnu nagradu, kazao je kako se kobasica za koju je nagrađen radi po njihovoj obiteljskoj, tradicionalnoj recepturi sa standardnim sastojcima svinjskog mesa, soli, vode od bijeloga luka, malo bibera te domaćih crijeva, nakon čega, kako kaže, slijedi sušenje pa kratko dozrijevanje.

Osim glavne nagrade, obitelj Bagarić može se pohvaliti i zlatnom medaljom u kategoriji izvan standarda (kulen, kulenova seka) koju je primio njihov mlađi sudionik Petar Bagarić.

Zlatnu medalju u kategoriji salama osvojila je Mara Nevistić iz Kola kod Tomislavgrada.

Jedan od najpoznatijih profesionalnih kuhara Tomislav Špiček kazao je kako nije bilo lako probati i ocijeniti 118 uzoraka.

- Sve kobasice bile su ispravne, iako je kod nekih uzoraka bilo previše masnoće, ali ima prostora da se poprave i ukupno gledajući, ja sam zadovoljan - kazao je Špiček, koji je zajedno uz Dubravka Viduča, Milena Perkovića i Braslava Miroševića činio stručni ocjenjivački tim.

Dodao je kako se prilikom ocjenjivanja, među ostalim, gledao i vizualni kontakt.

- Kobasica mora biti glatka i ravnomjerno osušena. Drugi kontakt je prerez kako bi se vidjelo kako je raspodijeljena masnoća i samo meso unutar kobasice, a treći i najvažniji sud je okus, gdje se gleda njena isušenost i koliko soli i ljutine ima unutar kobasice - kazao je Špiček.

Ovaj događaj održan je u organizaciji udruge "Duvanjski kobasičari", a pod pokroviteljstvom Općine Tomislavgrad. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok