Na 18. sjednici Općinskoga vijeća Livna održanoj 1. kolovoza 2014. neovisni vijećnik Jakov Perković podnio je inicijativu za izgradnju spomenika dr. Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku i prvom predsjedniku HDZ-a. U općinskome vijeću dvije stranke s predznakom HDZ zajedno imaju 17 vijećnika, što je dovoljno da ova odluka bude donesena.

Međutim, onaj „stožerni“ „pravi“ HDZ BiH nije podržao inicijativu na iznenađenje svih vijećnika. Razlog odbijanja široj javnosti ostao je nepoznat, kao i vijećnicima koji su podržali takvu inicijativu. Na aktualnom satu postalo je jasno zašto je „stožerna hrvatska stranka“ HDZ BiH po drugi puta u zadnje dvije godine odbila podržati izgradnju spomenika dr. Franji Tuđmanu. Naime, predsjednik Općinskoga vijeća, Sead Hadžijahić, postavio je načelniku pitanje: kada će Gornji grad dobiti obećanih 200 000 KM?

Ovo pitanje jasan je znak kako SDA ucjenjuje HDZ BiH, pa tako vijećnici „stožerne hrvatske stranke“ nisu smjeli prihvatiti inicijativu neovisnog vijećnika, a koju je podržao Klub vijećnika HDZ1990, Klub vijećnika HSP BiH-HSS Stjepan Radić-neovisni vijećnik Jakov Perković, neovisni vijećnici Ante Drinjak i Slavica Gotovac, SDP i vijećnica NSRzB Nada Rimac. Protiv izgradnje spomenika bila je koalicija HDZ BiH-SDA, neovisni vijećnik Stipe Kelić i jedan vijećnik NSRzB bošnjačke naconalnosti kojega ne osuđujemo zbog njegova protivljenja izgradnji spomenika. Ne smije se zaboraviti kako su HDZ BiH i SDA koalicijski partneri i na razini Županije, te kako bi se ta koalicija raspala ukoliko bi vijećnici HDZ BiH glasovali za izgradnju spomenika dr. Franji Tuđmanu.

Dok je trajala sjednica Općinkog vijeća Livno, HDZ BiH u javnost je plasirao priču kako su vijećnici HDZ1990 bili protiv Avenije dr. Franje Tuđmana te su i na taj način željeli zaštititi sebe i svoju izdajničku politiku. Napominjemo, niti jedan Hrvat u Općinskome vijeću nije glasovao protiv imenovanja Avenije Franje Tuđmana, nego su tražili raspravu o Nacrtu , a ne Prijedlogu odluke, jer je ista vijećnicima na klupe dostavljena pet minuta prije početka sjednice, a što „stožernici“ nisu prihvatili. Rasprava o nacrtu odluke je tražena jer je Predsjednik kluba vijećnika HDZ1990, Ante Kuliš, u više navrata podnosio inicijativu da zaobilaznica nosi ime po žrtvama koje su poginule na Bleiburgu (preko 1000 Livnjaka), a da dr. Franji Tuđmanu izgradimo spomenik, jer on to zaslužuje. Ovakvim postupanjem vijećnici HDZ BiH glasovali su sami protiv svoga prijedloga.

Također, želimo demantirati izjavu predsjednika Kluba HDZ BiH Draška Dalića datu Radio Livnu u kojoj ističe kako je na prijedlog HDZ BiH donesena odluka o izradi monografije „Livno u Domovinskom ratu“. Ovakve neistinite izjave Draška Dalića dokazuju kako HDZ BiH nije ništa sveto, pa niti hrvatski branitelji, jer je Kooalicija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Livno od načelnika općine Luke Čelana tražila da Općina Livno u suradnji s Koordinacijom udruga izradi monografiju „Livno u Domovinskom ratu“. Kakva je briga vijećnika HDZ BiH za hrvatske branitelje pokazuje skidanje sa 17. sjednice Općinskog vijeća dvije točke: Izvješće Službe za branitelje Općine Livno i Informacija o problemima braniteljske populacije, koje su pripremili Služba za branitelje Općine Livno, Povjerenstvo za pitanja branitelja Općinskog vijeća i Koordinacija udruga. Sve ovo dokazuje kako „stožernici“ manipuliraju braniteljima. „Stožernici“ opet igraju na kartu straha i kažnjavanja onih koji su protiv njih. Samo, ovoga puta su se preračunali, jer postoji jaka oporba koja će osujetiti takve planove i pokazati da su „stožernici“ ipak samo izdajnici.

Klub vijećnika HDZ1990
Vijećnik HSS Stjepan Radić, Jakov Vrdoljak
Neovisni vijećnik. Jakov Perković
Neovisni vijećnik, Ante Drinjak

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok