Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH dr. Čović i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH gđa. Krišto posjetili su Župu Vidoši u Livnu.

Župni vikar fra Lovrić i župnik fra Kasalo priredili su obilazak Crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije upoznavši svoje današnje goste sa infrastrukturom koja je obnovljena u posljednje vrijeme, kao i sa idejama koje se imaju u planu realizirati.

Župnici su također pokazali i arhivsku građu koja datira iz druge polovice 18. stoljeća koja se i danas vrijedno čuva i koja je dostupna za 2800 župljana koliko broji Župa Vidoši, ali i za druge posjetitelje.

Vidoši su u drugoj polovici 18. stoljeća postali dijelom župe koja je pokrivala cijeli livanjski kraj. U drugoj polovici 18. stoljeća u Vidošima je postojala zgradica od šepera, koja je služila kao crkva. Godine 1833. pod imenom gospodarske zgrade (crkve je tada bilo zabranjeno graditi) izgrađena je kamena crkvica. Ona je služila svojoj svrsi dva desetljeća. Konačno su 1853. postavljeni temelji za novu crkvu, koja je dovršena 1860. godine. Temeljita obnova crkve započela je 1981. i trajala nekoliko godina.
U župi postoji i podružna crkva u selu Zagoričani, posvećena Sv. Leopoldu, a na području župe postoji još 12 kapelica.

Navode iz HDZ-a BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok