Povjerenstvo za Općinski odbor HDZ-a BiH u Tomislavgradu prije nekoliko dana donijelo je odluku o bezuvjetnom isključenju još šest članova stranke.

Riječ je o dužnosnicima među kojima su i članovi Vlade Hercegbosanske županije. U službenom priopćenju navedeno je kako se tim mjerama nastoje spriječiti “daljnje štete po pitanju ugleda, vjerodostojnosti, dosljednosti, legitimnog predstavljanja i zastupanja HDZ-a BiH”, piše Večernji list BiH.

Žao mu jer je do toga došlo

Po informaciju više otišli smo u Tomislavgrad. Jozo Bagarić, povjerenik tomislavgradskog Općinskog odbora HDZ-a BiH, ističe kako mu je žao da je do ovog uopće došlo te, ne ulazeći u odgovornost isključenih, smatra kako je trebalo uložiti puno više energije da ne dođe do takvog cijepanja unutar stranke: “To zasigurno nije dobro jer mi, i kad smo jedinstveni, bez međunarodne zajednice ne možemo riješiti ključne stvari po pitanju statusa i jednakopravnosti Hrvata u BiH”. Do isključenja navedenih članova iz stranke došlo je zbog, kako je službeno priopćeno, teže povrede obveza člana HDZ-a BiH propisane Statutom te se, sukladno istom, traži i vraćanje mandata.

“Jer, ne mogu uzeti samo prava koja su stekli u HDZ-u BiH, govorim o dužnostima i mandatima, a ostaviti obveze stranci. Logično bi bilo, ako već odlaze, da se uredno i razduže”, poručio je dojučerašnjim stranačkim kolegama Jozo Bagarić, povjerenik tomislavgradskog Općinskog odbora HDZ-a BiH.

>>> Moraju vratiti mandate: Dva ministra i četiri zastupnika isključena iz HDZ-a BiH

S druge pak strane, Petar Galić, aktualni ministar znanosti, prosvjete kulture i sporta u Vladi Hercegbosanske županije, ističe kako nema namjeru vraćati mandat koji je dobio od naroda, a to se tiče Statuta, dodaje i ovo: “Mene, kao člana Središnjega odbora stranke, nije mogao isključiti Općinski odbor, no, evo, to najviše govori o ozračju koje vlada unutar HDZ-a BiH. Znači, Vukadin i ostali ranije su isključeni zbog nepoštivanja Statuta, a sada neki drugi protustatutarno rade”, kazao je on. A tu je bio i sadašnji član nedavno osnovanog Hrvatskoga nacionalnog pomaka Ante Tadić, koji je svojedobno bio i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini Hercegbosanske županije.

>>> Povjereniče, mandati pripadaju nama!

Pozivajući se na Izborni zakon BiH, Tadić kaže: “Mandat ne pripada ni političkoj stranci ni koaliciji, već isključivo izabranom nositelju mandata, znači, ako netko istupi iz političke stranke, on je samostalni zastupnik, odnosno vijećnik, ili poslanik i to je zakon jasno i decidno definirao”.

Nefunkcioniranje i vlast

Raslojavanja unutar HDZ-a u Hercegbosanskoj županiji negativno su utjecala na funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti, mišljenja su i dojučerašnji koalicijski partneri, ali i predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić (HDZ 1990.): “Da smo imali dogovor unutar HDZ-a BiH oko jednog imena za mandatara, imali bismo Vladu ima već godinu i pol. Imali bismo normalno funkcioniranje Vlade i Skupštine ove županije”.

Podsjetimo, svi isključeni su zastupnici u Skupštini Hercegbosanske županije, a među njima su i dva aktualna ministra koja su ujedno i zastupnici, odnosno izaslanici u federalnom Parlamentu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com