Danas je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na čelu s ministrom Ilijom Šljivićem i njegovim suradnicima, organiziralo radni sastanak s otkupljivačima i prerađivačima mlijeka koji djeluju na području Hercegbosanske županiji.

Cilj sastanka bio je analiziranje cjelokupne problematike vezane za sektor mljekarske industrije, od otkupa sirovine, proizvodnje i plasmana gotovih proizvoda, kao i razmjena iskustava kako bi se zajednički došlo do zaključaka koji bi doveli do iznalaženja rješenja uslijed ove teške situacije u kojima se mljekari trenutno nalaze.

Naime, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i zabranom izvoza proizvoda u zemlje Europske unije veliki broj mljekara s ovoga područja našlo se u ogromnim problemima zbog gubitka većeg dijela tržišta.

Na sastanku je izneseno i niz drugih problema s kojima se otkupljivači i prerađivači mlijeka susreću u svome radu, a bilo je i govora o pronalaska i plasmana sirovina na tržišta istočne Europe.

Međutim, najveći problem u mljekarskoj proizvodnji na području Hercegbosanske županije predstavlja nedovoljna edukacija kooperanata, kašnjenje premija od strane Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nedostatak kapitalnih ulaganja, kao i slaba kvaliteta otkupnog mlijeka te veliki troškovi otkupa.

Dogovoreno kako će se raditi na poboljšanju suradnje između kooperanata i otkupljivača mlijeka te da će poljoprivredna stručna služba resornog ministarstva organizirati edukaciju kooperanata kako bi se došlo do poboljšanja kvalitete mlijeka koja bi zadovoljila uvjete potražnje i propisanu zakonsku regulativu.

Ministar Ilija Šljivić je rekao da će resorno ministarstvo pokrenuti inicijativu i učiniti dodatne napore kako bi se od Ureda za veterinarstvo BiH i drugih institucija koje su uključene u rješavanje problema mljekarske industrije što prije dobile dozvole koje bi omogućile mljekarima izvoz proizvoda na tržište Europske unije.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok