Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 Livno, Kantonalni sud u Livnu je  21. prosinca 2020. godine, osumnjičenom A.N., rođenom 1998. godine u Zenici, nastanjenom u Vitezu, odredio jednomjesečni pritvor radi postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ubojstvo iz čl. 166. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je 17. prosinca 2020 godine, oko 15,00 sati na lokalitetu iza klaonice uz rijeku Bistricu u Livnu, lišio života oštećenoga S.P. rođenog 1955. godine u Livnu, tako što ga je desnom rukom obuhvatio oko vrata, a lijevom rukom povlačio desnu ruku kako bi ga što jače stisnuo, a potom i šalom koji je oštećeni imao oko vrata, stezao ga, te ga tako lišio života, nakon čega je tijelo ubijenoga sakrio u blizini, prekrivši ga travom i granjem.

Osumnjičeni je također, nakon izvršenja kaznenog djela iz džepa hlača oštećenoga uzeo novčanik u kojem se nalazio novac, te se vozilom marke „Mercedes“, vlasništvo oštećenog, odvezao na područje Srednjobosanskog kantona gdje je dana 18.12.2020. godine pronađen i lišen slobode.

Nakon provedene kriminalističke obrade, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni je predan na daljnje nadležno postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Kantona 10 u Livnu, te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenog postupajući Kantonalni tužitelj, Kantonalnom sudu u Livnu, podnio prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Nakon održanog ročišta zbog postojanja okolnosti koje ukazuju opasnost od bjekstva kao i opasnosti da će se kriti, jer se radi o osobi koja se bavi prosjačenjem i koja je nakon učinjenog kaznenog djela pobjegla,  kao i zbog činjenice da se radi o kaznenom djelu za koje se  za koje se može izreći kazna zatvora 10 godina, ili teža kazna, a kazneno djelo je posebno teško, s obzirom na način izvršenja i posljedice kaznenog djela, pa bi zbog toga puštanje na slobodu osumnjičenog, zasigurno rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda, odnosno zbog razloga opisanih u članku 146. stavak 1. točka a) i d) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, postupajući sudac Kantonalnog suda u Livno, protiv osumnjičenog je odredio mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana.

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog je u tijeku, te se poduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti pod kojima je učinjeno ovo kazneno djelo.

Za kazneno djelo Ubojstvo iz članka 166. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, predviđena je kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina.

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“.

Priopćeno je iz Tužiteljstva K10.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com