Ministar Momčilo Bajić

Danas je ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Momčilo Bajić reagirao na navode v.d. ravnatelja Doma zdravlja Drvar Dragana Praštala u s vezi sistematizacijom u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsjetimo. Vršitelj dužnosti direktora Doma zdravlja u Drvaru Dragan Praštalo rekao je Srni da će danas podnijeti neopozivu ostavku zbog pritiska resornog županijskog ministra Momčila Bajića da se u toj zdravstvenoj ustanovi sprovede sistematizacija koja bi rezultirala otkazom za najmanje deset radnika.

>>> V.d. direktora Doma zdravlja Drvar podnosi ostavku

Reagiranje ministra Bajića prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

U jednim dnevnim novimana u članku pod naslovim  „Dragan Praštalo najavio ostavku na mjesto direktora Doma zdravlja u Drvaru“ iznesene  su netačne informacije koje mogu dovesti do uznemiravanja građana i prouzrokovanje štete po javni interes, kao i ugrožavanja moje časti. Molim Vas da objavite demant kako bi se građani Hercegbosanske županije istinito informirali:

1. Navodi vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja gospodina Dragana Praštala o vršenju pritiska od strane resornog kantonalong ministra da se"sprovede sistematizacija koja bi rezultirala otkazom za najmanje deset radnika" su netačni i predstavljaju grubu laž i izvrtanje činjenica.

2. Dom zdravlja Drvar suočava se sa ozbiljnim finansijskim izazovima nasljeđenim iz prethodnih perioda, značajno prije početka mandata trenutne Vlade, koja je na dužnost stupila 21.12.2020. godine. Nažalost, ovi problemi se ne mogu rješavati lažima i podmetanjima.

3. S obzirom da je oblast rada zdravstvenih ustanova detaljno regulisana propisima, sva potencijalna rješenja moraju biti utemeljena na zakonima i u skladu sa propisima. U cilju utrvđivanja uzroka finansijskih problema direktor i Upravno vijeće u obavezi su pripremiti i usvojiti niz internih akata. Nadalje, umijeće upravljanja podrazumjeva adekavtno planiranje, posebno u domenu ljudskih resursa medicinske struke i organizaciju nemedicinskih poslova.

4. Upravljanje tako važnom institucijom zahtjeva izuzetnu sposobnost, dakle ne samo minimalne uslove propisane zakonima, već umijeće rješavanja problema u realnim uslovima. Zbog težine nasljeđenih problema, gospodin Praštalo je imao ne samo moju ličnu simpatiju kao mlad čovjek već i konkretnu finansijsku potporu domu zdravlja od resornog ministarstva, što se lako može dokumentovati. Nažalost, gospodin Praštalo na poziciji vršioca dužnosti nije, do sada,  pokazao inicijativu i sposobnost rješavanja problema. Postoje pozicije u javnom sektoru za koje je dovoljna partijska i politička podobnost; mjesto direktora doma zdravlja u teškoj finansijskoj situaciji nije jedno od takvih mjesta.

5. Motivi eventualnog podnošenja ostavke postaju vjerovatno jasniji široj javnosti ako se zna da je gdin Praštalo doslovno doveden na poziciju izvan redovne procedure iako ne ispunjava čak ni formalne uslove. Na preporuku, ne samo resornog Ministarstva već prije svega inspekcije da je neophodno usvojiti interna akta predviđena zakonom, kako bi se procedura zapošljavanja vršila u skladu sa propisima, i tako osigurala šansa svim građanima pod jednakim uslovima, potpuno je neprihavtljiv odgovor " da su svi zaposleni u domu zdravlja izvan zakonski predviđene procedure". Čak i nakon iznesenih laži na moj račun-mlad čovjek može da pogriješi-nemam ništa protiv da gdin Praštalo pokaže pravničku erudiciju, pripremi akta koja od njega traži inspekcija i ostane u domu zdravlja na poziciji za koju ispunjava zakonske uslove i procedure. Ministarstvo traži rješenja i poštivanje propisa-sujeta i lični odnosi su nebitni.

6. Zaposleni u domu zdravlja nemaju niti jedan razlog za brigu da će bilo ko vršiti pritisak za otpuštanjima. Zakon se mora poštovati, i kada se konačno uspostavi efikasna organizacija, stvoriće se uslovi da rad bude adekvatno nagrađen, posebno djelatnika medicinske struke. U takvim okolnostima, neće se tolerisati neravnomjerno opterećenje radnih resursa. Svako reformsko rješenje, prije svega i važnije od svega, mora imati zadovoljenu dimenziju elementarne ljudskosti.

7. Dana 30.03. 2021. sam, na traženje gospodina  Praštala imao s njim kraći susret. Ne samo da nisam vršio pritisak za otpuštanje, nego sam izričito sugerisao da uposle dodatnog vozača hitne pomoći u naredna tri mjeseca  i time rasterete postojeće radnike vanljudskih napora koje ulažu u ovim teškim vremenima, i to već od 01.04. 2021. Priznajem da sam savjetovao ili "vršio pritisak" da se covid dodatak isplati samo medicinarima,vozačima hitne medicinske pomoći odnosno onim radnicima koji su izloženi izuzetnim naporima izazvanim pandemijom, a nikako administraciji i pogotovo ne sebi.

9. Reforme u sektoru zdravstva su neizbježne, u interesu su i građana i medicinara. Nažalost, biće potreban period od tri do pet godina da se stvari postave na zdrave osnove. Ministarstvo nastavlja sa planiranim aktivnostima u cilju poboljšanja materijalnog položaja radnika i isplate zaostalih plata. Razlog za strah imaju samo podobni a nesposobni, i neradnici.

10. I na kraju, neizmjerno smo zahvalni na pomoći koje je Republika Srbija uložila za rekonstrukciju i opremanje Službe hitne medicinske pomoći. Sa velikom pažnjom pratimo  reforme koje se provode u Srbiji kao i standarde i principe na kojima počiva organizacija domova zdravlja.

Cilj i ideja reformi koje planiramo provesti je da ne budemo nesposobni i zavisni od pomoći.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok