Ministar Momčilo Bajić; Foto: Livno Online

„Stanje u zdravstvu HB županije je teško. Akumulirani dugovi zdravstvenih ustanova u županiji su ogromni i svaki dan su sve veći.  Ukoliko ne dobijemo pomoć od osnivača i viših razina vlasti upitno će biti poslovanje zdravstvenih ustanova, ali i pružanje pomoći korisnicima.“, naglasio je jučer ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi HB županije Momčilo Bajić prilikom posjete ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vraniča koji je uručio vrijednu donaciju zdravstvenim ustanovama u HB županiji.

>>> Hercegbosanska županija dobila vrijednu donaciju u borbi protiv korona virusa

„Pokrenuli smo mnogo toga kako bi zdravstvene ustanove uskladile svoja poslovanja s propisima. Zasada nam to ide jako teško i ima mnogo nerazumijevanja i opstrukcija na svim nivoima. Unatoč što smo imenovali nova upravna vijeća i nove ravnatelje još se niti jedna ustanova nije posložila po zakonu“, naglasio je ministar Bajić. Piše Livno Online.

Bajić je najavio kako će Skupština HB županije u ponedjeljak raspravljati o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Jedna od predloženih izmjena će biti i ta da na čelu zdravstvenih ustanova ne moraju nužno biti zdravstveni djelatnici nego da to mogu biti i pravnici ili ekonomisti. Odnosno menadžeri.

>>> Bajić pisao ravnateljici bolnice: Imam puno povjerenje u Vas da možete uskladiti poslovanje sa pozitivnim propisima i ostvariti pozitivne rezultate

„Sve ovo vrijeme na čelnim mjestima zdravstvenih ustanova su bili doktori. Doktori su bili i resorni ministri. Taj njihov rad nam je donio gubitak od 25 milijuna maraka. Izmjenama zakona želimo proširiti mogućnosti prilikom izbora ravnatelja. Osobito sada kada imamo deficit medicinskih kadrova“, naveo je ministar Bajić.

>>> Kupres u potrazi za drugim liječnikom, novom nude stan, a moguće i specijalizaciju

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok