Ovih dana jedna od najaktualnijih tema u Gradu Livno su cijene i način pružanja usluge grijanja od strane gradske toplane.

Kao što je svima i poznato na sjednici GV Livno održanoj 17.10 2022 godine usvojen je prijedlog o korekciji cijena grijanja za sezonu 2022./2023. tom odlukom cijene grijanja za pučanstvo su veće za 100%, a za pravne osobe 225 %. Do korekcije ovih cijena je moralo doći zbog velikog porasta cijena svih energenata ( sječke, drva ), te JP Komunalno nije u mogućnosti isporučivati grijanje po dosadašnjim cijenama. Takvo poslovanje bi JP Komunalno dovelo u bezizlaznu situaciju koja bi vodila neminovnom bankrotu i  gašenju JP Komunalno.

Po ovoj odluci se već dva puta oglasila stranka HDZ 1990 prozivajući HDZ BiH za neodgovorno ponašanje kao i vijećnike HDZ-a BiH i drugih stranaka koji su podržali ovaj prijedlog. Temelj  njihova prigovora je na zaštiti interesa stanovnika od novog financijskog udara i u ovako teškim uvjetima. Pa pogledajmo koje to građane oni štite i u kojem postotku, kao i uzroke koji su doveli do ovakve situacije.

- Na gradsku toplanu je priključeno oko 120 potrošača od toga oko 100 privatnih stanova i 20 institucija i pravnih osoba. U prošlom periodu svima njima je isporučivana usluga grijanja po vrlo povoljnim cijenama. Svjedoci smo da je u zadnje dvije godine, a osobito ove 2022. došlo do enormnog povećanja cijena svih toplinskih energenata. Osobito je to izraženo u cijenama peleta, drva, lož ulja pa i plina. Cijene tih sortimenata su povećane za 200 do 300 %, tako je pelet sa 300 KM sad i preko 900  KM po toni. Sva ova poskupljenja su veliki udar na standard svih naših stanovnika i oni su ga prihvatili kao takvog. Žalosti da ni država, a ni županija nisu uveli nikakve subvencije, olakšice ili ograničenja u rastu ovih cijena kako bi zaštitili sve naše građane. Napominjemo da je upravo HDZ 1990 na vlasti u našoj županiji. Postotak korisnika usluga grijanja od toplane je negdje oko 1 % izražen u odnosu na broj obitelji u Gradu Livnu. Pitamo se da li je ispravno ili  žalosno stati u zaštitu samo ovih 1 % obitelji ili je to trebalo napraviti za sve stanovnike našeg Livna i županije. JP Komunalno sve druge svoje usluge pruža svim stanovnicima Grada Livna i dovoditi u upitnost njegovo poslovanje je neprihvatljivo. Ukoliko su svi stanovnici izloženi ovim troškovima grijanja neprihvatljivo je da samo pojedinci budu povlašteni. Naš interes je  iznaći prihvatljive načine i subvencije kako bi ovaj problem bio rješiv za sve stanovnike Livna, a ne samo pojedine.

-  Pozivanje na priopćenje od JP ŠGD Hercegbosanske šume u kojem su navodno prihvatili puno veće narudžbe stanovništva iz razloga povratka u sustav grijanja na drva zbog velikog rasta cijena peleta nije točno. U 2021 godinu uplate i narudžbe stanovništva u šumariji Livno su bile nešto veće od 12000 m3 ogrjevnog drveta, u 2022 godini one su oko 11000 m3, dakle 1000 m3 manje. Pitamo se zašto lažete narod. Poslovanje ŠGD bi trebalo biti javno, transparentno i istinito za sve građane pa vas molimo da se tako i ponašate.

Socijalna osjetljivost o zadržavanju cijena ogrjevnog drveta na 87 KM po m3 kao i  utjecaj Ukrajinske krize je još jedna od prevara. Točno je da je cijena ogrjevnog drveta 87 KM po m3. Međutim točno je i to da je BiH izvoznik, a ne uvoznik ogrjevnog drveta pa samim tim Ukrajinska kriza nije trebala imati nikakav učinak na isporuku i cijenu ogrjevnog drveta stanovništvu u našoj županiji. Do polovine rujna usječeno je i isporučeno preko 50000 m3 drveta. Da se poštivao redoslijed uplata i prioritet isporuke drveta građanima, svi su mogli blagovremeno dobiti uplaćeni ogrjev. No desilo se upravo suprotno, prioritet su bili privatni drvoprerađivači koji su koristili poziciju visokih cijena ogrijeva na Europskom tržištu, te time zaradili velike ekstra dobiti. Ekvivalent toga je da je do danas građanima isporučeno samo 70 % uplaćenog ogrijeva i sad ljudima vraćate novac jer jednostavno ogrjevnog drveta nemate na skladištu. Nasuprot tom ogrjevno drvo se iz naše županije i dalje izvozi ito po cijeni većoj od 200 eura po paleti. Ovim ste pokazali da ste loši gospodari, a još gori manipulatori. Zadržavanjem niskih cijena ŠGD posluje u minusu, pojedinci ostvaruju ekstra dobit,  a stanovništvo nije dobila taj jeftini ogrjev.

- Priopćenje da gđa. Iva Krišto više nije predsjednica kluba vijećnika HDZ-a 1990 iz razloga što je sa mužem posjećivala skupove HDZ-a BiH, još je jedna od nebuloza. Svaki izbori bi trebali biti festival demokracije. Stoga bi svi judi trebali imati slobodu posjete skupovima svih političkih stranaka kako bi mogli čuti njihova promišljanja i programe, te se na osnovu toga i odlučiti kojoj stranci dati svoj glas. Kažnjavati nekoga što posjeti skup stranke kojoj nije član je besmisleno i nedemokratski čin. Konstataciju da gđa. Iva Krišto nije glasala kao vijećnica HDZ-a 1990, već kao vijećnice HDZ-a BiH nismo znali ali prihvaćamo. Ive i Boro Krišto, dobro nam došli.

- Ono što  je točno je  da nismo zadovoljni izbornim rezultatom za Skupštinu HB županije jer znamo da zaslužujemo više. No i tu smo našli utjehu činjenicom da smo u prethodnom mandatu imali samo jednog zastupnika u Skupštini HBŽ, a sad ih imamo 5, dok ste vi imali i ostali na 4 mandata.

Kako se o ovom problemu više ne želimo oglašavati na ovakav način otvoreni smo za javnu raspravu s vama putem valova Radio Livna.

Ured za informiranje GO HDZ-a BiH

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok