• Short title article: Uvedite red

Dragi žitelji kao i gosti buškoblatskog kraja,

kako se ljetna sezona bliži početku, obraćamo Vam se u ime stanovnika lokalnih naselja oko Buškog jezera, te Vas molimo da povedete računa o zaštiti okoliša prilikom boravka na jezeru.

Svjedoci smo da su u prethodnom razdoblju gosti jezera, pretežito ribari, devastirali okoliš ostavljajući određene količine otpada na obalama, te je taj otpad dijelom završavao i u vodi. Ovim putem upućujemo kritike koncensionaru ribolovnog prava i ribočuvarskoj službi koji ne poduzimaju konkretne korake kako bi se problematika otpada riješila, a bili su upozoravani par puta i svaki put su se oglušili.

Smatramo ako se ima volje, ovaj se problem može riješiti, jer ako itko zna tko je bio na mjestu na kojemu je ostao otpad, onda je ribočuvar koji im je naplatio dozvolu. Mislimo da koncesionar ako je dobio vodu na korištenje, mora voditi računa i o zaštiti okoliša, jer jedini on profitira od tih ribara, dok se mi mještani poslije borimo sa otpadom i bahatim pojedincima koji po cijele noći puštaju glasnu muziku dok love i piju te nam u ljetnim mjesecima ne dopuštaju  da imamo kvalitetan san i da se odmorimo kako bi mogli izvršavati teške poslove koji nas očekuju  oko poljoprivrede i stočarstva. Ipak ne radimo svi u državnim poduzećima nego se za egzistenciju svoje obitelj borimo kako znamo i umijemo. U slučaju da se stvari oko otpada i buke ne promjene, biti ćemo prisiljeni poduzeti radikalnije poteze i blokirati pristup jezeru preko naših njiva.

Također ovim putem upućujemo kritiku i lokalnoj vlasti jer na plaži Marinovac svake godine ostane ogromna količina otpada koje ostave izletnici, kupači a u zadnje vrijeme i ribari.

Ako se može dati prostor na korištenje za ugostiteljske usluge, za rentanje čamaca, za naplaćivanje parkinga od strane ribočuvara, onda bi bilo u redu da se za vrijeme sezone kupanja instalira i kontejner koji će se redovito prazniti, kao i da ugostitelji koji prodaju piće, ribočuvari koji naplaćuju parking i koncensionar koji renta čamce očiste prostor koji koriste za prodaju svojih usluga. U slučaju da se usluge od ugostiteljstva, naplate parkinga i rentanja čamaca nude bez odobrenja, molimo da reagira nadležna inspekcija i da se sve obaveze oko odvoza otpada i instaliranja kontejnera prebace na Općinu Tomislavgrad u periodu sezone kupanja.

Također kritiku upućujemo  članovima ekološke Udruge sportskih ribolovaca i pozivamo ih da organiziraju jednu akciju čišćenja gdje ćemo im se i mi mještani pridružiti kako bih uklonili otpad sa kritičnih pozicija, jer ekološka udruga treba opravdati naziv koji nosi!

Ujedinimo se i očuvajmo netaknutu prirodu našega jezera!

Mještani buškoblatskog kraja!

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok