• Short title article: Buško jezero

Poštovani mještani buškoblatskog kraja,  potaknuti jučerašnjim kritikama, između ostalog  na račun Ekološke udruge sportskih ribolovaca Buško jezero, ovim putem Vam se obraćamo i želimo Vam pružiti potporu u rješavanju problema i briga koje Vas okupiraju, ali isto tako i upoznati javnost s činjenicama koje u priopćenju niste naveli, bilo to namjerno ili slučajno. 

Na samom početku,  da pojasnimo da Udruga nema nikakva prava na jezeru i da je to samo jedna skupina lokanih ribolovaca, ljubitelja sportskog ribolova i prirode koji kao i svi ribolovci koji dolaze na jezero iz raznoraznih krajeva, uredno ispunjavaju svoje obaveze prema koncesionaru (plaćanjem ribolovnih dozvola) i nastoje očuvati Buško jezero od krivolova te zaštititi prirodna bogatstva. Naziv „EKOLOŠKA“ ne podrazumijeva da članovi udruge svakodnevno obilaze jezero i skupljaju otpad koji ostaje samo iza ribara (kako Vi tvrdite, a demantirati ćemo vas u nastavku) i da obavljaju djelatnosti koje  obavlja komunalno poduzeće i sankcioniraju počinitelje. Za te stvari nadležan je lokalna inspekcija i oni koji  su dobili vodu na upravljanje. Pod pojmom „EKOLOŠKA“ podrazumijeva se zalaganje za čist okoliš, nastojanje da se očuvaju prirodna bogatstva jezera od uništavanja, da se opominje i u krajnjem slučaju provode određene akcije kako bi se spriječila degradacija okoliša koja bi mogla dovesti do uništavanja flore i faune  na obalama jezera. To smo ovih godina i činili djelovanjem i pisanjem priopćenja prilikom  sanacije jezera u kojima smo apelirali da se vodostaj ne spušta na biološki minimum, te upozoravali na ekološke posljedice do kojih bi to moglo dovesti.  Svakodnevno smo pozivali goste koji dolaze na jezero da vode računa o okolišu, skupljali otpad na mjestima kojima lovimo, educirali nove članove o aktivnostima vezanim za zaštitu okoliša i dr. 

Činjenica je da  otpada na jezeru, u zadnje tri godine, od strane ribolovaca, ima u znatno manjim količinama nego sto ga je bilo prije, i reći da se po tome pitanju nije ništa napravilo, ne drži vodu. Uvijek se može bolje i s tim se slažemo i vjerujemo da će biti bolje.

S druge strane kako boravimo svakodnevno na vodi, uočili smo da je građevinskog otpada u vodi i oko vode svake godine sve više i više. Tu se posebno ističe potez Prisoja poslije mosta, ispod magistralne ceste koja vodi prema Livnu i potez u Bilome polju ispod stadiona NK Kamešnica. Ovim putem Vam postavljamo pitanje: Je li i taj otpad donose ribari koji dolaze na obale jezera? U priopćenju o tome nema ni jedno jedino slovo, a problem toga otpada koji lokalno stanovništvo odlaže svake godine je sve veći i veći. Pokušali smo i to sanirati i u planu je bio projekt sanacije, te povlačenje sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša FBIH, ali nažalost zbog uvjeta natječaja nismo mogli sudjelovati jer smo između ostaloga neprofitna organizacija koja nema sredstva s kojima bi mogla financirati takve projekte.

Pored građevinskog otpada, svjedoci smo da se na brani u Kazagincu u ljetnim mjesecima tijekom noćnih sati, kao i na plaži Marinovac, okupljaju mladi iz lokalnih mjesta koji ostatke hrane i alkohola koje konzumiraju redovito odbace na samu branu i obalu, i tako iz dana u dan. I tim otpadom isto etiketirate ribolovce? 

Slažemo se da treba postaviti kontejnere za odvoz otpada na par frekventna mjesta na obali i redovito ih prazniti i koristimo ovu priliku da apeliramo na nadležne (naveli smo ih prethodno u tekstu) da to i učine.

Nitko nije savršen, počevši od nas iz Udruge, preko Vas mještana i naposljetku koncesionara i njegovih ljudi. Prozvali ste nas sve za nerad i na kraju pozvali na zajedništvo u rješavanju problema, pa ovim putem i mi koristimo priliku da to isto napravimo. Spriječimo devastaciju okoliša jezera,  prestanimo odlagati građevinski otpad u vodu i oko vode, potaknimo mlade da vode više računa  o okolišu jer samo na taj način možemo zahtijevat i od gostiju da se ponašaju onako kao se mi ponašamo. Kada gosti vide kako se mi odnosimo prema prirodi, u većini slučajeva odnositi će se i oni. Ako gosta na obali jezera dočeka građevinski otpad, kako očekivati od gosta da pokupi otpad kada krene sa  obale, ako je ga na tome mjestu već dočekao  od lokalaca koji su ga odbacili na kućnome pragu. 

I na kraju da istaknemo da Udruga nije komunalno poduzeće, niti korisnik koncesije za sportsko rekreacijski ribolov, pa samim time NIJE DUŽNA I NEĆE skupljati otpad za koje niti je odgovorna niti plaćena. Nastaviti ćemo i dalje upozoravati nadležne da to čine, kao i educirati naše članove da se odgovorno ponašaju prema okolišu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok