• Short title article: Transparency International

Transparency International u BiH (TI BiH) u suradnji s Balkanskom istraživačkom mrežom BiH (BIRN BiH), 13. srpnja 2023. godine organizirao je konferenciju „Pravosuđe u BiH – stanje i perspektive“ u Sarajevu, na kojoj je predstavljena online platforma pod nazivom „Indeks Pravosuđa“, koja sadrži rezultate indeksa transparentnosti sudova i tužiteljstava u Bosni i Hercegovini, a koja je izrađena u okviru projekta „Unaprjeđenje odgovornosti kroz jačanje mreža civilnog društva – SANCUS“.

Projekt SANCUS u Bosni i Hercegovini provode Transparency International u BiH (TI BiH) i Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH). Glavni cilj projekta je unaprijediti transparentnost i odgovornost pravosuđa u BiH s posebnim fokusom na transparentnost i učinkovitost stegovnih postupaka protiv sudaca i tužitelja. Uporaba digitalnih alata u tome smislu igra ključnu ulogu kako bi se svim građanima omogućio pristup relevantnim informacijama o radu pravosuđa.

Temeljem odgovora pravosudnih institucija i podataka objavljenih na mrežnim stranicama sudova Transparency International u BiH i BIRN BiH izradili su ljestvicu sudova i tužiteljstava rangirajući ih prema indeksu transparentnosti.

Prema toj ljestvici Kantonalni sud u Livnu zauzima visoko 4. mjestu od ukupno 74 suda u Bosni i Hercegovini. Ispred ovog suda su samo Kantonalni sud u Širokom Brijegu, Sud BiH i Osnovni sud u Tesliću.

Kompletnu ljestvicu možete pogledati na indekspravosudja.ba

Navode iz Kantonalnog suda Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok