• Short title article: Okasnili zbog godišnjeg?

Sredinom svibnja ove godine Grad Livno je pogodilo kišno nevrijeme koje je poljoprivrednicima iz Livna prouzročilo veliku štetu.

24.svibnja gradonačelnik Livna Darko Čondrić, na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Livna, donosi Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće.  Da bi 30.svibnja ista odluka prestala važiti.

Nakon toga Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća Grada Livna je procijenilo štetu na poljoprivrednim nasadima u iznosu od oko 400 000 maraka što je potvrdilo i Gradsko vijeće Livna na sjednici održanoj 25.srpnja 2023.godine.

Nakon toga je gradonačelnik Livna donio odluku o nadonadi štete poljoprivrednicima u iznosu od 25% od procjene. Točnije oko 102 000 maraka.

Grad Livno, zbog nedostatka novčanih sredstava, putem Uprave civilne zaštite HB županije podnosi zahtjev Vladi HBŽ za dodjelu jednokratne novčane pomoći oštećenim poljoprivrednicima. Zahtjev Vladi HBŽ je poslan 28.srpnja 2023.godine.

Županijsko povjerenstvo je prihvatilo zahtjev i dalo je prijedlog za financijsku pomoć Županijskom stožeru Civilne zaštite na čijem je čelu, po sili zakona, predsjednik Vlade HBŽ Ivan Vukadin. Isti zahtjev je dostavljen i Vladi HBŽ na usvajanje.

Na sjednici Vlade HBŽ, koja je održana 30.08.2023., Tri (3) mjeseca nakon prestanka Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće i više od 30 dana nakon zahtjeva Uprave civilne zaštite HB županije za jednokratnu dodjelu novčane pomoći oštećeni poljoprivrednicima, donesena je odluka o odobravanju novčanih sredstava za sanaciju štete u iznosu od oko 60 000 maraka. 

Ista odluka je protokolirana dan poslije, 31. kolovoza 2023.godine. Ova odluka je upućena prema federalnoj razini na dan 31.08.2023.godine kako bi oštećeni poljoprivrednici ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć, ali zbog isteka roka, koji je bio 30.08.2023.godine, je odbijena iako su svu potrebnu dokumentaciju članovi Vlade dobili skoro mjesec dana prije.

Kako Livno Online doznaje u tom razdoblju članovi Vlade su bili na godišnjem odmoru i nisu održavali sjednice Vlade, iako su imali na raspolaganju mogućnost održavanja telefonske sjednice.

Jednostavnom računicom poljoprivrednici iz Livna su zbog nebrige ili namjere Vlade HBŽ od 400 000 maraka procijenjene štete dobili 163 000 maraka i ostali su zakinuti za eventualnih 250 000 maraka koje bi eventualno osigurala Vlada Federacije BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok