• Short title article: Priopćenje
Foto: Vlada HBŽ

Nakon što je 9 studenog uspostavljena  nova Vlada u HNŽ-u, uslijedile su najave kako će uskoro biti formirana Vlada i u HBŽ.

Prva najava i mogućnost uspostave 2/3 većine najavljena je već za 22 studenog, za kada je i bila sazvana sjednica Skupštine HBŽ. Od najave većine kako imaju 17 pa i  18 ruku za formiranje nove Vlade ipak nije bilo ništa jer je sporazum potpisalo samo 15 zastupnika, a ni tih 15 nije imalo čvrst stav.

Isti dan se najavljuje kako će to ipak biti 30 studenog na izvanrednoj sjednici Skupštine te da su u pitanju još samo formalnosti, kao i da u novoj većini neće biti HDZ BiH. Tu objavu potvrđuju i neki zastupnici, pa je ta vijest objavljena i u novinama i drugim el. medijima. I ta najava je doživjela svoj fijasko jer se na okupljanju 30 studenog sa sigurnošću nije mogla potvrditi ni skupštinska većina od 13 ruku. Nakon tih propalih pokušaja optužbe za neuspjeh se prebacuju na SDA i gosp. Hikmeta Hodžića, te se na taj način ponovo prikriva stvarna slika koalicijskih partnera i odnosa između političkih stranaka u HBŽ. Upravo to što se skriva od javnosti  i je pravi uzrok neuspjelog formiranja nove većine u HBŽ.

Naime, sve ovo vrijeme pregovora oko formiranja većine pokazala se velika doza nepovjerenja između HNP-a i HDZ-a1990, borba za osobna pozicioniranja, kao i nekorektan odnos prema političkim strankama s kojim su pregovarali. Sve vrijeme pregovora , kao i sad, pokušavali su razjediniti druge političke stranke nastojeći uzeti ili kupiti njihove zastupnike. Tako se u tim pregovorima često moglo čuti kako će razvaliti HDZ BiH, SDA i SNSD, a kako je to sa SDP-om već gotova stvar. Te namjere su ovih dana osobito intenzivirane kad je u pitanju SDA. Pokušaji razjedinjavanja HDZ-a BiH nisu uspjeli  i unatoč najavama da će 2 – 3 zastupnika napustiti HDZ BiH, HDZ je kompaktan, a vjerujemo da će svoju stabilnost očuvati i SDA i SNSD. Ono što želimo naglasiti je da je HDZ BiH u svim pregovorima čvrsto stajao iza svojih partnera, a osobito iza SNSD-a koji je za gosp. Vukadina bio izrazito neprihvatljiv. 

>>> SDA: U HBŽ se nisu stekli uvjeti za novu Vladu

Već duže vrijeme  očito je veliko nepovjerenje između koalicijskih partnera HNP-a i HDZ 1990, a ono je kulminiralo uvjetovanjem HDZ-a 1990 prema HNP-u s pozicijom direktora ŠGD HBŠ. Iako je izvješće o poslovanju ŠGD HBŠ za 2022 godinu prošlo, dolazi do neočekivane smjene direktora Mašića, a da o svemu tomu Skupština HBŽ, kao vlasnik ŠGD uopće nije upoznata.

Očito je da je mandatar Vukadin morao popustiti pod prijetnjama koalicijskih partnera o izlasku iz koalicije i optužbama o kriminalnim radnjama vezanim za poslovanje u ŠGD, trgovini i prodaji koncesijskih prava za vjetro i solarne elektrane  i mnoge još nerazjašnjene nepravilnosti u radu tehničke vlade.

>>> Nedostaju dvije ruke za formiranje nove Vlade HBŽ bez HDZ-a

Na kraju svega, ono što je sigurno je da su upravo Vukadin i HNP najveći gubitnici ovih pregovora, koji su u velikoj mjeri izgubili svoje pozicije moći, a do nove većine nisu i neće doći. Ostaje da vidimo da li će se pojaviti neka nova Skupštinska većina, kad će se morati i dati odgovori na  gore navedene nepravilnosti.

ŽO HDZ-a BiH HBŽ

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok