• Short title article: Priopćenje

Objavom priopćenja ŽO HDZ-a 1990 Hercegbosanske županije, ovoga puta s ispomoći u vidu Hrvatskog nacionalnog pomaka, po tko zna koji put je dezinformirana javnost i to s ciljem prikrivanja vlastitih postupaka i netransparentnih radnji.

Iz priopćenja je vidljivo da Devedesetka, po pitanju dodjele koncesija, panično pokušava prebaciti odgovornost na lokalnu vlast, Gradonačelnika i vijećnike HDZ-a BiH u livanjskom Gradskom vijeću. Međutim, javnost zna da koncesije dodjeljuje Vlada Hercegbosanske županije! Navodi se u priopćenju Ureda za informiranje GO HDZ-a BiH Livno.

Smatramo da je korisno podsjetiti javnost o ranijem postupanju županijske vlasti, odnosno suradnji Vlade i gospodarskog društva Zero Emission Ag. Predstavnici Vlade HBŽ su u Švicarskoj sa spomenutim društvom potpisali memorandum o razumijevanju u desetom mjesecu 2021. godine. O tome je Vlada i pisala na službenim stranicama. Nakon memoranduma, potpisan je i ugovor između Vlade i društva Zero Emission Ag u trećem mjesecu 2022. Formirano je zajedničko poduzeće Get Holding d.o.o. Vlada je čak postala vlasnikom 10 posto temeljnog kapitala tog poduzeća. Rekli bismo da papir trpi svašta, ali i da akteri priče pri tome nisu očekivali da bi problem mogao nastati kada potpisano i dogovoreno treba sprovesti u djelo. 

Pročitajte još: Pokrenuta peticija protiv dodjele koncesije i izgradnje planirane vjetroelektrane "Golija"

Naime, nakon potpisivanja memoranduma, potom i ugovora potrebno je bilo započeti i s procedurom dodjele koncesija za određena područja. Zamislili su da će spomenute GET zone biti podijeljene u tri dijela. Prvi dio, kako su objavljivali, bit će GET Wind, i  odnosit će se na inženjering, nabavu, izgradnju i rad vjetroparkova planiranog kapaciteta oko 800 MW. Prema zamisli vladajućih jedan dio je i na području Golije. I tu se,  po našem mišljenju, događa  presedan u procesu dodjele koncesija. Na sjednici Skupštine Hercegbosanske županije, održanoj 5. srpnja 2023.godine, usvojen je Prostorni plan HBŽ u kojem je ucrtan obuhvat budućeg vjetroparka na Goliji na površini od oko 40 milijuna m2. Ne samo da je ucrtan obuhvat, nego je na to područje u Prostornom planu Hercegbosanske županije, upisano i ime, odnosno naziv firme „Get Wind Kruzi“ kojoj Vlada planira dati koncesiju. Znači, firma je već odabrana prije nego je i podnesen zahtjev za koncesiju za navedeno područje. Firma GET Wind Kruzi je, naime, kako smo uspjeli doznati, zahtjev za dodjelu koncesije predala tek u četvrtom mjesecu ove godine, točnije 8.4.2024. Eto tako radi Vlada i Skupština Hercegbosanske županije. 

Cijeli dokument možete pogledati ovdje

GO HDZ-a BiH je jasno kazao do sada, u nekoliko navrata, da je protiv davanja pod koncesiju ogromnih površina na području Livna po važećem Zakonu o koncesijama HBŽ. Također, vijećnici HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Livno na jednoj od sjednica predložili donošenje zaključka da Gradsko vijeće ne daje suglasnost za niti jednu koncesiju dok se Zakon o koncesijama HBŽ ne izmijeni te da se preispitaju sve koncesije koje je do sada dala Vlada Hercegbosanske županije. Međutim, protiv ovakvog zaključka bili su vijećnici u Gradskom vijeću Livno iz reda HDZ-a 1990. 

Pročitajte još: Grad Livno, Gradonačelnik Livna, ne dodjeljuju koncesije niti to mogu činiti

Sve navedene činjenice potvrđuju da HDZ 1990 i Hrvatski nacionalni pomak, koji  obnašaju vlast u Hercegbosanskoj županiji, kada su u pitanju dodjele koncesija ne interesira volja lokalne zajednice niti vode brigu o interesu stanovništva. Svojim dosadašnjim postupcima dokazali su da jedino vode brigu o vlastitom interesu. 

Zadnjim javnim obraćanjem i to kao potpisnici javnih funkcija koje obnašaju, stavljajući potpis na stranačko priopćenje i pokušajem prikazivanja investitora kao nečijeg stranačkog projekta (osim što može biti samo njihov), pokazali su nepoštivanje i nekorektan odnos prema ovom a i svim potencijalnim investitorima na području Livna i Hercegbosanske županije. 

Primjera lošeg rada županijske vlasti ima na pretek. Krajnje je vrijeme da vladajući preuzmu odgovornost za sve što rade, a pogotovo kad je u pitanju dodjela koncesija. Zakon o koncesijama HBŽ se žurno mora izmijeniti. Jedino tada se može početi govoriti o dobronamjernosti prema stanovništvu i o ozbiljnosti prema potencijalnim investitorima. 

Ured za informiranje GO HDZ-a BiH Livno

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok