• Short title article: Usvojeni bitni zaključci

Danas je održana 32.sjednica Gradskog vijeća Livna.

Između ostalog, vijećnici su danas odlučivali o davanju suglasnosti za koncesiju za izgradnju vjetroparka na planini Goliji. Suglasnost je zatražila Vlada HBŽ, putem resornog ministarstva.

Koncesiju je zatražila tvrtka GET Wind Livni d.o.o. Livno. Ova tvrtka je u vlasništvu dviju tvrtki. Tvrtke GET Holding d.o.o. Livno i tvrtke Aspiravi International iz Belgije. Istaknimo da je Vlada HB županije 10-postotni vlasnik GET Holdinga, dok je drugi vlasnik Zero Emission AG iz Švicarske. 

Podsjetimo. Mještani župe Ljubunčić su već prije iskazali protivljenje izgradnji vjetroparka i pokrenuli su peticiju. Prikupili su oko 900 glasova protiv navedene koncesije.

Svi prisutni vijećnici, osim šest suzdržanih, su glasali protiv dodjele koncesije. Saznaje Livno Online.

Danas su usvojeni i zaključci Gradskog vijeća vezani za koncesije.

Jedan je da se izvan snage stavi Prostorni plan HBŽ.

Prilikom rasprave o prijedlogu Prostornog plana HBŽ amnadmanskim djelovanjem u konačana tekst prijedloga Prostornog plana, na prijedlog vladajuće većine u HBŽ, je uvršten i prostor planine Golije i Vagnja kao koncesijsko područje za vjetroparkove, što je suprotno poslovniku o radu Skupštine HBŽ i ostalim zakonskim propisima koji reguliraju ovu tematiku. Prostorni plan je usvojen u Skupštini HBŽ 2023.godine.

Također, vijećnici su usvojili zaključak o reviziji svih koncesija na području Grada Livna.

Također, usvojeni su zaključci da budući koncesionari plaćaju godišnju novčanu naknadu za svaki MWh energije koju planiraju ili već proizvode.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok