• Short title article: Preko 500 MW

Jučer je održana 7.sjednica Vlade HB županije. Između ostalog, jedne od točaka dnevnog reda su bile dodjele koncesija na području općina Glamoč i Bosansko Grahovo.

Tako je na prijedlog Ministarstva gospodarstva usvojena je Odluka o utvrđivanju interesa za izgradnju  solarne elektrane u općini Glamoč ukupne snage 500 MW kao i Odluka o pristupanju provođenja postupka dodjele koncesije za izgradnju fotonaponske solarne elektrane u općini Glamoč ukupne snage 500 MW.

Također usvojena je  i Odluka o utvrđivanju interesa  za izgradnju fotonaponske solarne elektrane u općini Bosansko Grahovo ukupne snage 25 MW i Odluka o  pristupanju provođenja postupka dodjele koncesije za izgradnju fotonaponske solarne elektrane u općini Bosansko Grahovo ukupne snage 25 MW. 

Podsjetimo da je Gradsko vijeće Livna nedavno odbilo dati prethodnu suglasnost za izgradnju vjetroparka na planini Goliji.

Pročitajte još: Tko i kako je mijenjao Prostorni plan HB županije? GV Livna usvojilo bitne zaključke za buduće koncesije

Vijećnici su tada usvojili niz zaključaka, a jedan od glavnih je da se Prostorni plan HB županije, usvojen u srpnju 2023.godine, stavi van snage. Razlog za podnošenje inicijative prema Skupštini HBŽ je činjenica da nije provedena javna rasprava o uloženim amandmanima kojima je prostor planine Golije određen za izgradnju vjetroparka. 

Livanjski vijećnici su, također, usvojili zaključak kako na prostoru Livna neće dati niti jednu suglasnost za koncesiju dok se postojeći Zakon o koncesijama HB županije ne izmjeni.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok