Sudovi u Bosni i Hercegovini su u 2017. godini riješili gotovo 150.000 najstarijih predmeta, prema najnovijim podacima godišnje analize i praćenja procesa rješavanja najstarijih predmeta.

Taj broj je rezultat dugogodišnje prakse primjene planova rješavanja najstarijih predmeta koju je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) uvelo 2011. godine s ciljem smanjenja starosne strukture i velikog broja starih neriješenih predmeta.

Preciznije, od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine sudovi u BiH su riješili ukupno 149.154 najstarija predmeta.

U sudovima Federacije BiH ukupno je riješeno 98.615 predmeta. Istovremeno, sudovi u Republici Srpskoj su riješili 46.115 predmeta. Sudovi Brčko Distrikta BiH su riješili 2.780 predmeta dok je Sud BiH riješio 1.644 najstarijih predmeta.

Prvobitno su planove primjenjivali samo sudovi s velikim brojem neriješenih starih predmeta, a 2015. godine VSTV BiH je usvojilo novo Uputstvo za izradu planova za rješavanje predmeta, kojim je predviđeno da svi sudovi u BiH imaju obavezu sačiniti plan rješavanja predmeta.

Od 2011. do 2017. godine sudovi su na ovaj način riješili preko 800.000 najstarijih predmeta, priopćeno je iz VSTV-a BiH. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH