Općenito su primanja radnika u Bosni i Hercegovini među najmanjima u Europi, pa i regiji, ali kada je u pitanju omjer minimalne i prosječne plaće, BiH je među europskim rekorderima, piše Večernji list BiH.

Službena statistika pokazuje kako je u BiH minimalac 208 eura, a prosječna zarada 438 eura. Podaci za ostale zemlje naše regije osciliraju ovisno o izvoru, ali i činjenici da je u nekima došlo do godišnjeg rasta prosječne plaće. U svakom slučaju, manja minimalna, pa i prosječna primanja u jugoistočnoj Europi još su samo u Makedoniji, gdje je minimalna plaća 196 eura, a prosječna 378 eura, te u Crnoj Gori koja ima zajamčenu minimalnu plaću od 193 eura.

U Srbiji minimalna zarada mjesečno iznosi 213 eura, a prosječna 403 eura. Prosječna plaća u Hrvatskoj je 812 eura, a minimalna zarada je 366 eura, dok u Sloveniji minimalna primanja iznose 614 eura, a prosječna 1151 euro. Za većinu ostalih država Europe podaci pokazuju kako su prosječne i minimalne plaće još veće nego u BiH.

Veliki jaz

Međutim, kada se usporede minimalna i prosječna bruto plaća u svakoj zemlji, ispostavlja se kako je razlika u BiH između ta dva pokazatelja manja nego u većini drugih država. U BiH, dakle, minimalna plaća iznosi 47,5 posto prosječne plaće. Kada se promatra bruto iznos, omjer je nešto nepovoljniji i iznosi 46,5 posto.

S druge strane, u većini bogatih europskih, pa i svjetskih država taj statistički jaz između minimalnih i prosječnih plaća znatno je veći nego u BiH. Tako u SAD-u minimalna plaća iznosi tek 24,8 posto prosječne, u Španjolskoj 31,5, a u Japanu 34,6 posto. Manje od 40 posto prosječne plaće primaju radnici koji rade za minimalnu plaću i u Meksiku, Grčkoj, Češkoj, Estoniji, Nizozemskoj, Irskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Južnoj Koreji...

Najviši porast u Hrvatskoj

Manje od bh. 47,4 posto imaju i Njemačka (41,6%), Belgija (42,3%) i Luksemburg (44,5%). Iako to nije neka utjeha za bh. radnike s najnižim primanjima, veća minimalna primanja u odnosu na prosječna u svojim zemljama u Europi imaju još samo Slovenija, Hrvatska i Francuska. Svojevrsni globalni rekorder po visini minimalne u odnosu na prosječnu plaću, prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), je Kolumbija s 57,3 posto.

Kada je o kretanjima plaća u našoj regiji riječ, prošle godine najviše je porasla prosječna plaća u Hrvatskoj, i to za 45,83 eura, a najmanje ona u Bosni i Hercegovini - 8,13 eura i Crnoj Gori - osam eura. U Sloveniji je tijekom 2017. godine prosječna plaća porasla za 36,07, Srbiji 26,59, a Makedoniji 18,10 eura.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH