Stanovnici BiH piju 4,64 litre alkohola po glavni stanovnika godišnje. Od toga na pivo otpadaju 3,43 litre, 0,63 na rakiju, 0,45 na vino i 0,13 litara na ostala alkoholna pića.

Prema tim podacima, BiH se nalazi na 93. mjestu u svijetu po konzumaciji alkohola. Ipak, država uvelike zarađuje na alkoholu, piše Večernji list BiH.

Deseci milijuna maraka

- U 2017. godini ukupni prihodi po osnovi trošarina na alkohol i alkoholna pića iznosili su 26 milijuna maraka. Prihodi po osnovi trošarine na pivo iznosili su u 2017. godini ukupno 54 milijuna maraka - rekao je jučer za Večernji list glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević. Ono što građane zanima je koliko država sudjeluje u cijeni jedne boce nekog alkoholnoga pića.

Ako litra alkoholnoga pića košta 25 maraka i ima 42 posto alkohola u sebi, ukupne obveze državi iznose 14,10 maraka (trošarina 10,50 maraka i PDV 3,60 maraka). To znači kako državi pripada čak 60 posto iznosa boce pića koje košta 25 maraka. Glasnogovornik Kovačević bio je još precizniji u svom objašnjenju. - Za neko skuplje piće, kao što je Cognac Hennessy, koji košta, primjerice, 54,95 KM, ukupne obveze državi iznose 29,96 KM (trošarina 21,98 KM i PDV 7,98 KM) - objašnjava nam Kovačević. Zarada države od 30 maraka po jednoj boci pića nešto je čime se ne može pohvaliti ni proizvođač Cognac Hennessyja.

Ipak, ni to nije dovoljno da se država i dalje ne bi zadržavala ili pak da bolnice ne bi gomilale nova dugovanja. Gledajući zakonske odrednice, u dokumentima se navodi kako se za alkohol, alkoholna pića i voćnu prirodnu rakiju trošarina plaća po litru apsolutnog alkohola, i to 15 maraka za alkohol, za alkoholna pića također 15 maraka te 8 maraka za voćne prirodne rakije. - Za sljedeće trošarinske proizvode trošarina se plaća po litri, i to na bezalkoholna pića 0,10 maraka, pivo 0,25 KM, vino 0,25 maraka - navodi se u zakonu.

Državi gotovo milijarda KM

Država je prošle godine od trošarina na cigarete prikupila 815 milijuna maraka. Ako tome dodamo trošarine od alkohola, znači kako država na samo ta dva proizvoda uzima gotovo milijardu maraka. Vjerojatno će taj iznos biti dosegnut tijekom ove godine, a samo se možemo upitati gdje novac iz tih prihoda ide, zašto više tih sredstava nije upućeno u zdravstveni sustav i kada bi se to konačno moglo dogoditi.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH