U pogledu prirodnog kretanja stanovništva može se konstatirati kako je BiH ušla u fazu konstantnog prirodnog pada, a sve prisutniji trend iseljavanja stanovništva iz BiH, posebno mladih ljudi i cijelih obitelji, ozbiljna je opomena vlastima da poduzmu konkretne korake, prvenstveno u izgradnji mosta između iseljeništva i domovine, piše Večernji list BiH.

Uz to, ako se uzme u obzir i broj onih koji su se odrekli bh. državljanstva, a podaci govore da se u posljednjih pet godina državljanstva BiH odreklo oko 20 tisuća građana, veza s iseljeništvom je doista potrebna. No, to ne znači da iseljeni žele prekinuti veze s BiH, naprotiv, mnogi joj žele pomoći, a za takvo što je potrebna neka vrsta strategije.

Potpora iseljeništvu

Stoga je Vlada FBiH dala suglasnost za tzv. modularni pristup i izradu nacrta strategije suradnje s iseljeništvom, kao prihvatljiv i razuman način izrade predmetnog dokumenta. Tako bi Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada Republike Srpske i Vlada Brčko Distrikta paralelno formirali radne skupine za izradu strategije suradnje s iseljeništvom, čiji će rad biti kompatibilan i u skladu s važećim ustavnim nadležnostima institucija u BiH, uz stalnu komunikaciju i koordinaciju rada radnih skupina. U odnosu na strateške ciljeve utvrđene politikom o suradnji s iseljeništvom za stvaranje potrebnih pretpostavki za sustavno, kvalitetno i učinkovito unapređenje suradnje s iseljeništvom, kroz razvoj pravnog sustava i institucijskih kapaciteta, utvrđene su smjernice za pružanje potpore iseljeništvu i unapređenje suradnje, i to kroz unapređenje obrazovne, znanstvene, gospodarske i druge suradnje. Naime, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pokrenulo je prijedlog modularnog pristupa izradi strategije suradnje s iseljeništvom i zatražilo mišljenje Vlade FBiH, vlada RS-a i Distrikta Brčko da u izradi dokumenta strategije suradnje s iseljeništvom obvezno sudjeluju, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, nadležne institucije koje se bave pitanjem iseljeništva u FBiH i nadležne institucije iz RS-a i Distrikta Brčko.

Tri osnovna cilja

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH u travnju prošle godine usvojilo je dokument “Politika odnosa s iseljeništvom BiH”. Riječ je o prvom dokumentu kojim se institucionalizira suradnja između BiH i njezina iseljeništva, a koji je plod suradnje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH te brojnih drugih institucija s ciljem unapređenja suradnje s iseljeništvom na obostrani interes. Politika predstavlja putokaz i izraz volje dugoročne suradnje između države BiH i njezina iseljeništva.

Tim dokumentom definiraju se principi kojima će se rukovoditi sve institucije prilikom poduzimanja aktivnosti i stvaranja uvjeta za suradnju s iseljeništvom. Njime su postavljena tri osnovna cilja, a to su razvoj pravnog sustava i institucionalnih kapaciteta, pružanje podrške iseljeništvu i unapređenje suradnje te stvaranje uvjeta za veći doprinos iseljeništva razvoju Bosne i Hercegovine.

Kao najvažnija karika u procesu suradnje s iseljeništvom prepoznate su lokalne zajednice.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok