U Republici Srpskoj u jesenjoj sjetvi 2018. godine zasijana je pšenica na oko 45.158 hektara, pri čemu je očekivana proizvodnja u ovoj godini 203.211 tona, odnosno vrijednost proizvodnje je 61.354.300 KM, prenosi radiosarajevo.ba.

Najveći očekivani prinosi su u regijama Gradiške, Bijeljine, Prijedora i Doboja i kreću se više od 4,5 t/ha, priopćeno je danas iz entitetske vlade.

Od proizvodene pšenice roda 2019. godine najmanje 20 posto ili oko 40.000 tona će biti pšenica koja će se otkupiti od strane mlinsko-pekarske industrije.

Po procjenama, u ovoj godini bi se, zbog loših vremenskih uvjeta, moglo očekivati manja proizvodnja za 4,5 posto u odnosu na 2018.

"Prosječna proizvodnja pšenice u RS, u posljednjih 10 godina, iznosi 155.000 tona, što je ispod količina koje su potrebne za zadovoljenje potreba mlinsko-pekarske industrije, koje se procjenjuju na 230.000 tona", navode iz Vlade.

Vlada Republike Srpske u kontinuitetu osigurava podršku za proizvodnju pšenice, i to: podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice u visini od 200 KM/ha, regres za dizel gorivo, za potrebe izvođenja proljetnih i jesenjih radova u poljoprivredi, u visini 0,60 KM/litru (norma za odobravanje regresiranog dizel goriva je 100 litara/ha, odnosno 60 KM/ha).

Osim navedenog, Ministarstvo poljopriverde je u svibnju ove godine realiziralo podršku za proizvedene i otkupljene količine merkantilne pšenice roda 2018. godine u iznosu od 0,05 KM po kilogramu, za koju je isplaćen ukupan iznos od 3,3 milijuna KM.

Pored mjera podrške tekućoj proizvodnji, proizvođači pšenice su, kako navode iz Vlade, i korisnici mjera podrške kapitalnim investicijama, kao što je nabavka poljoprivredne mehanizacije i drugih mjera podrške.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com