U sjedištu Federalne uprave za inspekcijske poslove jučer je održan sastanak direktora i predstavnika Federalne i županijskih inspekcijskih organa Unsko-sanske, Zeničko-dobojske, Tuzlanske, Posavske, Zapadno-hercegovačke, Bosansko-podrinjske, Hercegbosanske, Sarajevske, Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije.

Na sastanku, koji je održan na poziv direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, analizirani su podaci iz izvješća o izvršenim zajedničkim inspekcijskim nadzorima tijekom 2019. godine, te dogovorena daljnja dinamika vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora u okviru suzbijanja sive ekonomije. Nadzori su realizirani u organizaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove putem mještovitih timova federalnih i županijskih inspektora.

Zauzet je zajednički stav, kao i opredjeljenje da se u smislu izgradnje kulture poštivanja pravnih propisa na području FBiH koordinirano djeluje u pravcu dosljednog provođenja i kontrole fiskalizacije, s ciljem ostvarenja pozitivnih efekata na gospodarstvo i programskih ciljeva Vlade FBiH.

Rezultati, kao i uspostavljena suradnja i koordinacija na terenu su ocijenjeni pozitivnim, te je potvrđena opredijeljenost da se inspekcijske aktivnosti usmjerene na borbu protiv sive ekonomije, posebno suzbijanja rada „nacrno“, rada bez odobrenja nadležnog organa i neizdavanja fiskalnih računa, nastave u kontinuitetu, u skladu sa zaključkom Vlade FBiH. U tom kontekstu je i za 2020. godinu utvrđen i prihvaćen Plan rada pojačanih inspekcijskih nadzora za razdoblje ožujak-kolovoz 2020. godine.

U fokusu današnjeg sastanka bila je i problematika razgraničenja djelovanja nadležnih inspekcija na terenu, uz pitanja provođenja inspekcijskih nadzora i primjenu neusklađenih pravnih propisa koji dovode do pravne nesigurnosti, te problematika kaznene politike koja nije primjerena težini učinjenog prekršaja, povodom čega je potrebno inicirati uređivanje legislative u oblasti unutrašnje trgovine, fiskalnih sistema, zaštite potrošača i plemenitih metala.

Dogovoreno je da Federalna uprava za inspekcijske poslove i ubuduće inicira prema resornim ministarstvima i drugim nadležnim organima izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih akata, shodno uočenim nedostacima u materijalnim propisima koji se odnose na borbu protiv sive ekonomije i drugih oblasti iz nadležnosti inspekcijskih organa.

Direktor Ajdinović je zahvalio predstavnicima kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i ministarstava iz kantona u kojima nisu formirane kantonalne uprave za inspekcijske poslove, za kontinuiranu saradnju i dobre rezultate zajedničkih aktivnosti u oblasti suzbijanja sive ekonomije i rada „nacrno“.

Još jednom je istaknuto kako je koordinacija, saradnja i zajedničko djelovanje inspekcijskih organa na području Federacije BiH okosnica jednakog pristupa u odnosu na obavezu poštivanja i provođenja pravnih propisa, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com