Bosanskohercegovački izvoz hrane porastao je tijekom pandemije i jedna je rijetkih djelatnosti koje bilježe pozitivan bilans tijekom krize, izvještava Indikator.ba.

Bosna i Hercegovina je za razdoblje siječanj - travanj izvezla hrane i živih životinja u vrijednosti 196,5 milijuna KM, što je 19,4 posto više nego u istom ranije godinu ranije, podaci su Agencije za statitstiku BiH.

Najveći rast u protekla četiri mjeseca imao je izvoz kave, čaja, kakaa i začina za 44,5 posto na 12,7 milijuna KM.

Visok rast zabilježila je domaća mlinsko-pekarska idnsutrija te je rast žitarica i proizvoda od žitarica imao povećanje u odnosu na prošlu godinu od 35,7 posto, a imao je ukupnu vrijednost za četiri mjeseca od 30,9 milijuna KM.

Ipak, najveći porast zabilježen je kod izvoza mesa i mesnih proizvoda, kao rezultat obnovljenog izvoza svježeg i rashlađenog mesa u Tursku. Izvoz je bezmalo 2,5 puta veći nego prošle godine i za četiri mjeseca ove godne dostigao je vrijednost od 34,9 milijuna KM.

Najveću stvaku u izvozu hrane čini izvoz voća i povrća koji je imao vrijednost od 49,7 milijuna KM. U odnosu na isto razdoblje lani registriran je rast od 2,2 posto.

Najveći pad u promatranom razdoblju zabilježen je kod šećera - izvoz je više nego prepolovljen, a iznosio je svega 2,7 milijuna KM.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com