Famozni korona-zakon ili Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u FBiH, na koji se čekalo čak 50 dana, ostaje na snazi još samo 60 dana. Zakon koji je stupio na snagu 9. svibnja ulazi u svoj završni period jer je stanje nesreće u ovom entitetu ukinuto.

Vlada FBiH u petak je donijela odluku o ukidanju stanja nesreće, a najveća posljedica te odluke odnosi se na pomoć koja je kroz niz mjera bila omogućena korona-zakonom. Stanje nesreće ukinuto je nakon više od dva mjeseca i prestaje važiti 31. svibnja.

Kako završni član zakona predviđa, on prestaje s važenjem 60 dana nakon proglašenja prestanka stanja nesreće. Tako bi poslovni subjekti u Federaciji BiH povlastice korona-zakona mogli “uživati” samo 80 dana.

Zakon između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu garancijskog fonda.

Za stanje nesreće vezan je i moratorij koji banke omogućavaju svojim klijentima za plaćanje kredita.

Ekonomske posljedice pandemije koronavirusa u Federaciji BiH su ogromne, broj zaposlenih pao je za oko 28 tisuća, a promet registriran preko fiskalnih uređaja samo u travnju bio je manje za otprilike milijardu i pol u odnosu na isti mjesec prošle godine, piše Klix.ba.