Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović rekao je jučer kako parlamentarna većina u BiH funkcionira od točke do točke te kako je glavni krivac za takvo stanje SDA.

Komentirajući glasovanje protiv smjene ministra vanjskie trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenika ministra civilnih poslova u Vijeću ministara Staše Košarca i Siniše Ilića, Lovrinović je rekao kako su glasovali protiv smjena jer smatraju kako je to stav parlamentarne većine, javlja Srna.

"Neke druge stranke sve češće ne poštuju stav parlamentarne većine. To je prije svega SDA", rekao je Lovrinović novinarima i dodao kako je jako simptomatično glasovanje zastupnika SDA koji su bili suzdržani.

On tvrdi kako parlamentarna većina funkcionira od točke do točke.

"Inicijative koje pokreću oporbene stranke su legitimne, ali ako funkcionira parlamentarna većina sigurno bi efikasniji rad bio i parlamenta i Vijeća ministara i svih tijela", rekao je on.

Lovrinović je dodao kako je tako ponašanje neprihvatljivo, da parlamentarna većina matematički postoji, ali programska većina za uvjete BiH može biti samo iluzija.

"Trebao bi biti fer odnos u parlamentarnoj većini koja je na početku mandata ušla u dogovor o formiranju Vijeća ministara da tako i završi", rekao je Lovrinović i dodao kako ne zna hoće li se tako završiti ovaj mandat.

Govoreći o inicijativama za izmjene Ustava BiH, on je ocijenio kako je neozbiljno i iscrpljujuće ulaziti "s ulice" u ustavne promjene, bez ikakvog dogovora.

"To je čista manipulacija i populizam. Ustav je najvažniji dokument i ne može se pitanje Ustava BiH rješavati svaki dan. Imamo svaki dan nekakve prijedloge izmjena Ustava, a do sada je samo jedna napravljena u 25 godina, a nekima je to očito igra", rekao je Lovrinović.

Osvrćući se na tvrdnje koje je iznio lider SDA Bakir Izetbegović kako koalicija postoji, Lovrinović je rekao kako bi bilo dobro da je rekao tko je čini i da poštuje ono što je rekao.

"Ja to u parlamentu u posljednjim zasjedanjima uopće ne osjećam. Mi sa SDA nemamo dodirnih točki, da smo parlamentarna većina jer se ne dogovaramo niti pokušavamo riješiti neka pitanja", rekao je Lovrinović.

On je naveo kako se sa HDZ-om i SNSD-om ne može formirati parlamentarna većina, te se "stalno proizvode neuralgične situacije".

"Najviše ih proizvodi SDA. SDA je zajedno s oporbom izabrala Središnje izborno povjerenstvo koje je protuzakonito izabrano, a od nas i SNSD traže da osiguramo sredstva da provedu izbore", naglasio je Lovrinović.

On je dodao kako takvo ponašanje nije dobro i da SDA treba razmisliti o tome što radi.

"Kolege iz SDA znaju da određeni zakoni koje podrže, neće proći u Domu naroda. Je li to podvala", upitao je Lovrinović i dodao kako je to već postala praksa ponašanja SDA.

Lovrinović je istaknuo kako se negdje mora podvući crta i da SDA ne može kalkulirati, već se Ustav i zakoni moraju poštivati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok