Da je aktualna kriza utrka na duge staze, jasno je i pticama na grani. Međutim, kakve će biti posljedice, ostaje nam samo pretpostaviti, ali u ovoj utrci, kojoj se ne vidi cilj, bit će potrebno i rukama i nogama boriti se za opstanak.

Gospodarski gledano, pogođeni su svi sektori, a obrtništvo posebno. Do pandemije doživljavalo je kontinuirani rast, zapošljavalo oko 60 tisuća ljudi, međutim, događaj koji nismo slutili ni u snovima sve je poremetio. Piše Večernji.ba.

Prelasci granice

A dok velike tvrtke nekako odolijevaju problemima i “krče” put prema novim poslovima, neki obrtnici već mjesecima nemaju posla. Na udaru su trgovina, graditeljstvo, turizam i ugostiteljstvo, stari zanati... posla je manje i za one koji nude usluge popravljanja automobila. - Da je situacija kao prošle godine, sada bi mi iz susjedne Hrvatske bilo automobila jednako kao ovih iz Hercegovine. Ove godine ljudi iz Splita koji su mi dolazili na redovite servise otkazali su planirano pa će to odraditi negdje u Hrvatskoj. Pa zamislite ljude koji prodaju automobilske gume, a mi u Hercegovini poznati smo po najboljim cijenama najkvalitetnijih guma. Oni u travnju nisu mogli preko granice pa su mijenjali u svojoj državi ili nisu nikako jer ih je strah trošiti jer ne znaju što će sutra biti. Teška je situacija, a najlošije je što se stabilizacija ne nazire - priča nam automehaničar u blizini granice sa susjednom Hrvatskom. Neki sektori zahtijevat će puno više vremena za oporavak pa je tako nedavno objavljen podatak da turističko-ugostiteljski sektor u Federaciji BiH dnevno gubi dva milijuna maraka. Da je podatak relevantan, potvrđuje i činjenica da ga potpisuje Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Deseci tisuća obrtnika strepe za posao i za budućnost. Ejub Kucuk, koji je brojne obrtnike i male poduzetnike ujedinio u grupi “Glas malih biznisa”, usporedio je podatke iz travnja 2020. i travnja 2019. Promet u trgovinama prehrambenih proizvoda pao je za 21,4 posto u odnosu na lani, za 19,1 posto pala je industrijska proizvodnja, a promet u ožujku i travnju ove godine manji je za 1,9 milijardi KM u odnosu na lani.

- Restorani su prazni, turista kao nekada nema, trgovine su prazne, prodaja i dalje pada - ogorčeno je nedavno komentirao. U mjerama koje je predložio pozvao je državu da sve aktivnosti svih razina vlasti budu usmjerene prema razvoju gospodarstva i gospodarskih potencijala te zapošljavanju i rastu plaća.

Probuditi svijest

A što možemo svi učiniti? Poticati kupnju domaćih proizvoda i trgovati s domaćim proizvođačima, posjećivati destinacije u ovoj zemlji pridržavajući se epidemioloških mjera i podizati svijest o važnosti jačanja ovdašnjega gospodarstva i obrtnika koji jedva mogu povezati kraj s krajem. To mora biti zajednički doprinos u ovoj čudnoj i neizvjesnoj utakmici. A na političkim razinama je da brže i konkretnije provode mjere za spas gospodarstva jer je situacija izuzetno složena.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok