Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je jučer s visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i nastavku provođenja reformi koje će Bosni i Hercegovini omogućiti dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji.

Džaferović je istaknuo da posljednje izjave, koje nagovještavaju deklaraciju SNSD-a i HDZ-a kojom bi se ultimativno tražilo uređenje BiH samo po želji ove dvije stranke, uz prijetnju etničkim podjelama, predstavljaju opasnost po stabilnost BiH, ali i cijele regije, prenosi Fena.

Naglasio je da je imperativ za sve u BiH striktno poštovanje svih odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i svih donesenih zakona, te da neće biti prihvaćeno ništa što je u suprotnosti sa time i sa europskim standardima.

Džaferović je naglasio kako od predstavnika međunarodne zajednice zahtijeva da izvršavaju svoj mandat koji je propisan Daytonskim mirovnim sporazumom, kako bi se na vrijeme spriječile nove političke krize i negativne posljedice koje iz toga mogu proizaći.

Očekuje da će i visoki predstavnik Valentin Inzko reagirati u skladu sa svojim mandatom, propisanim Daytonskim mirovnim sporazumom, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok