Situacija s koronavirusom i kriza koju je pandemija donijela 2020. godinu je učinila posebno teškom za ionako osiromašene bh. građane, od kojih mnogi jedva sastavljaju kraj s krajem.

Brojne tvrtke su ugašene, mnogi su ostali bez radnih mjesta ili sa znatno umanjenim primanjima, ali, unatoč svemu, životni troškovi sve su veći. Najbolji pokazatelj za to je potrošačka košara koja je krajem 2019. godine iznosila 1.800 KM, a na kraju 2020. nešto više od 2.000 maraka, piše Avaz.

Tako se život mnogima u BiH svodi na podmirivanje osnovnih životnih potreba, a, sudeći prema početku 2021. godine, bit će sve teže.

Mnogi su ostali neugodno iznenađeni kada su na policama u trgovinama primijetili da su cijene pojedinih vrsta ulja povećane. Slična je situacija i s drugim prehrambenim namirnicama, poput šećera, čija je cijena viša za pet feninga u odnosu na kraj godine.

Pojedini trgovci kazali su kako je tijekom prethodne godine u dva navrata poskupjelo ulje, a posebno često se mijenjaju cijene voća i povrća.

Da se fenomen puzajućeg rasta cijena nastavlja i u 2021. godini potvrđuje za Avaz Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete života „Futura“. Kako naglašava, cijene, posebno prehrane, rastu, i to potpuno neopravdano.

- U posljednje vrijeme uočili smo da najviše poskupljuje hrana. Prošle godine bio je rast cijena voća za 12, a povrća za 17 posto, ali u okviru cijele godine imamo brojne proizvode čije su cijene bilježile rast. Dovoljno je vidjeti potrošačku košaricu, koja je sada 2.000 KM, odnosno, toliko je iznosila krajem 2020., a godinu ranije bila je 1.800 maraka - iznosi Bago.

Rast cijena po principu „malo-pomalo“ najviše se odnosni na osnovne prehrambene namirnice.

- Svima je jasno da ljudi u BiH sve više troše samo na hranu, i to je područje gdje se još može zaraditi, pa tako i cijene najviše idu ka gore. Kad se sve zbroji, građanima treba 200 KM više za iste troškove u odnosu na isto razdoblje godinu ranije - pojašnjava Bago.

Ovakav rast cijena se ne kontrolira, jer nije riječ o ekstra profitu, a Bago ističe da je puzajući rast bezrazložan.

- Jednostavno, jednoj obitelji se uskraćuje 200 KM, a nikoga ne možete optužiti za to - govori on.

Dok potrošačka korpa raste iz mjeseca u mjesec i u Federaciji BiH dostiže iznos od 2.000 KM, dotle prosječna plaća nije ni 1.000 KM.

Potrošačku košaru, uz prehranu, čine i kategorije stanovanje i komunalne usluge, higijena i održavanje zdravlja, obrazovanje i kultura, odjeća i obuća, prijevoz te održavanje domaćinstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok