Predsjedavtelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je jučer na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu da bi trebalo prestati s progonom Srba, reagirajući time na zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka za oduzimanjem priznanja ratnim zločincima.

Inzko je, naime, uputio pismo rukovodstvu Skupštine entiteta RS i predsjednicima svih klubova u tom entitetskom zakonodavnom tijelu u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Takav ultimatum, kaže Dodik, najteže prolazi kod njegovog naroda posebno jer im je, kako je ocijenio, Inzko previše zla nanio, podsjećajući da je Republika Srpska napravila ozbiljan otklon od međunarodne zajednice.

- Da je rekao da treba izmijeniti nazive škola i objekata u Federaciji, to bi imalo drugu težinu. Ovako je to proizvod niskih strasti - smatra Dodik, najavljujući da neće pristati na nametanje bilo kakvih odluka od Ureda visokog predstavnika u BiH.

Potvrdio je da je danas u Tužiteljstvo BiH pozvan kao svjedok u "slučaju ikona", ali da mu nije predočen dokaz o počinjenju bilo kakvog kaznenog djela ili optužnice.

Iz Tužilteljstva Bosne i Hercegovine Feni je ranije potvrđeno da je Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) saslušan u vezi sa "slučajem ikona", ali bez predočenja dokaza o počinjenom kaznenom djelu.

Dodao je da su ga u Tužiteljstvu u pitali tko je dogovorio posjetu šefa diplomacije Ruske Federacije Sergeja Lavrova, ali na pitanje gdje se nalazi ikona i da li je još u trezoru u Istočnom Sarajevu, Dodik je samo kazao da je završio s davanjem izjava vezano za ikonu. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok