Na molbu da prokomentira aktualna događanja u Banjoj Luci i odnos gradonačelnika Draška Stanivukovića prema zastupnicima i skupštinskoj većini, lider SNSD-a, Milorad Dodik, kazao je kako je Draško Stanivuković na prijevaru dobio većinsku ptporu građana najvećeg grada RS-a.

– On je na prijevaru dobio potporu nekih građana u Banjoj luci i sada ti građani vide da on nikada ozbiljno nije mislio biti gradonačelnik. Njemu je ta pozicija trebalo da posluži za neke daljnje političke borbe i on žrtvuje Banju Luku, dovodi je do propasti u situaciji kada se trebaju rješavati određena važna pitanja. Nažalost, građani Banje Luke će to vidjeti na jedan najizravniji način, imajući u vidu nedoraslo ponašanje gradonačelnika i situaciju u kojoj se ne uvažava ni praksa u institucijama, nego se samo radi na osobnoj promociji i onome što može biti atraktivno samo u jednom trenutku, ali time se ne rješavaju problemi života i grada – istaknuo je Dodik.

Dodik je podsjetio kako je SNSD upravljao Banjom Lukom u smislu gradonačelnika od 1998. godine i grad nikada nije imao probleme.

– Logično je da sada kada imate takvo političko nedonošče na čelu grada da imate probleme, jer on smatra da sve što postoji u gradu treba biti usmjereno i podređeno samo njemu. Kao mezimac u obitelji koji je odgajan tako da sve što poželi mora i imati, on misli da tako ide i u javnom životu. Naravno, da to ne ide tako – rekao je Dodik.

On je naglasio da stvari treba ozbiljno posmatrati i prihvatiti realnost.

– Mi iz SNSD smo rekli pobijedio je gradonačelnik, sad idemo da radimo, dok on nikada nije rekao pobijedili su neki ljudi koji imaju skupštinsku većinu. Mora da se zna šta je skupštinska većina u gradu i šta je zastupnik. Gradonačelnik ponižava zastupnike, kaže “Neka razgovaraju sa mojom tajnicom, a ne sa mnom”, a u pokušaju da to izdigne na veću razinu on poziva na neke sastanke sa mnom, sa organima SNSD-a, kao da svi treba da trče njemu na noge kako bi spriječili njegov bijes – rekao je Dodik.

On je rekao kako Stanivuković hoće raditi samo ono što on misli da treba, ali da tako ne ide u politici.

– Relanost je da u skupštini imate zastupnike koji su birani isto kao i gradonačelnik na izborima i oni se moraju uvažavati. To što gradonačelnik ne uvažava svoje zastupnike i želi da oni rade kako on hoće, pokazuje neke druge namjere. Isti slučaj imamo u Bijeljini. Gradonačelnik Bijeljine mora znati da postoji skupština i samo onaj proračun koji usvoji Skupština je proračun i samo on važi. Skupština odlučuje o proračunu, donosi odluke, regulacijske planove i slično. Gradonačelnik treba raditi s većinom a ne da se ljuti i napušta sjednice. Gdje to ima? Šta očekuje da mu BN napravi atmosferu da je on u pravu, naravno da neće – istakao je Dodik.

Podsjetivši kako je Stanivuković na sve načine pokušavao omalovažiti SNSD i ismijati sve što je prethodna gradska vlast radila u Banjoj luci, Dodik je rekao da to sve pokazuje koliko je on u političkom smsilu nedorastao za bilo kakav dijalog.

– Meni nije problem razgovarati, ali kad ocijenim kako to ima smisla uspjeti. On je za mene u istom rangu kao i svi gradonačelnici i načelnici i u sljedećem razdoblju pozvat ću ih sve da razgovaramo o stanju u lokalnim zajednicama, pa tako i njega, razgovarat ćemo, ja ne bježim od toga. Ne može Banja Luka biti u središtu pozornosti zato što ima nedoraslog gradonačelnika. Nama je važna svaka lokalna zajednica – rekao je Dodik.

On je naveo da je Banja Luka za SNSD izuzetno važna i žele da grad funkcionira i da se razvija, ali su isto tako važni i Prijedor, Bijeljina, Derventa, Istočno Sarajevo, Trebinje, svaka lokalna zajednica.

– Mi moramo sa republičke razine riješiti probleme i u Banjoj Luci, Derventi, Bijeljini i svim drugim općinama gdje postoje zastoji. To se mora rješavati sustavno – naglasio je Dodik u intervjuu Srni.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com