Udruženje banaka BiH upozoravaju nadležne razine vlasti kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja Bosne i Hercegovine na tzv. “crne liste” Europske unije i FATF-a zbog odlaganja donošenja zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Povodom sastanka na temu nacrta Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti koji je za sutra zakazalo Ministarstvo sigurnosti BiH i na koji su pozvane vlade i nadležna ministarstva svih razina vlasti u BiH, iz bankarskog sektora skreću pozornost odgovornim dužnosnicima na hitno donošenje tog zakonskog rješenja, javlja BHRT.

“Neophodno je da novi Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti bude usklađen s međunarodnim standarima za ovu oblast, odnosno i da obuhvati segment digitalizacije. Imati odgovarajuće i međunarodno prihvatljive standarde sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, jeste međunarodna obveza Bosne i Hercegovine”, kaže se u priopćenju Udruženja banaka BiH.

Navodi se kako smatraju potrebnim upozoriti nadležne razine vlasti kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja Bosne i Hercegovine na tzv. “crne liste” Europske unije i FATF-a zbog odlaganja donošenja ovog zakona.

Podsjećaju da je Bosna i Hercegovina već bila na tzv. “crnim listama”, također iz razloga što je odlagano donošenje propisa, te je za brisanje s ovih listi bio potreban duži niz godina.

Eventualno nedonošenje novog zakona može opet izazvati financijske i druge posljedice kako građanima i poslovnoj zajednici tako i Bosni i Hercegovini, kaže se u priopćenju Udruženja banaka BiH.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com