Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je jučer kako je došlo vrijeme da svi shvate da je BiH važan faktor za miran i siguran razvoj za europsku integraciju u cjelini.

Kao jedan od govornika na konferenciji nazvanoj "Bosna i Hercegovina - 30 godina moderne nezavisnosti - izazovi i perspektive na putu u članstvo u Europskoj uniji" održanoj u online formatu u organizaciji Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Kopenhagenu i u suradnji s danskim Helsinškim komitetom za ljudska prava, Schmidt je kazao kako sadašnja blokada rada državnih institucija dolazi zbog loše interpretacije prava etničkih grupa te se mora razmišljati o promjenama Ustava.

U posljednjih 15 godina Europska unija i ostali mislili su da je najgore završeno i to je točno jer je rat završen i BiH je krenula putem reformi, ali danas vidimo da su preostala brojna neriješena pitanja.

Upozorio je da trenutna situacija u kojoj se poziva na secesiju utječe ne samo na stabilnost u BiH nego i na cijelu regiju zapadnog Balkana zbog čega je teritorijalni integritet BiH ne samo fraza nego vrlo važna stavka koju je potrebno očuvati.

- Jedan od načina da se to potvrdi je i uvođenje sankcija kako su to učinile Sjedinjene Američke Države. To neće riješiti sve probleme, ali bi to bio znak za one koji podrivaju teritorijalni integritet zbog čega je potrebno zajednički donijeti odluku - dodao je Schmidt.

Smatra kako nije dovoljno reći da je rješenje članstvo BiH u Europskoj uniji nego je potrebno poduzeti odmah korake u stabilizaciji zemlje jer će u protivnom mlađe generacije nastaviti napuštati državu, a do kraja prošle godine desetine tisuća već su odlučile otići iz BiH. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok