Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik objavio je kako je Republika Srpska angažirala pravni tim da podnese tužbu u Njemačkoj protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta za "lažno predstavljanje i štetno djelovanje u BiH".

Dodik je na službenom Twitter nalogu napisao kako “pravni tim već počinje prikupljati dokaze koje će dostaviti uz tužbu”.

Inače, Dodik je jučer izjavio da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt “apsolutno nepostojeća osoba” u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH i njega “treba deportirvati iz zemlje” na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH, prenosi N1.

“Daytonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije se to pokušalo nametnuti kao pitanje koje je vezano za OHR koji u institunacionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti”, izjavio je Dodik.

On je ocijenio da ponovno zasjeda neka “neformalna grupa koja sebe naziva Vijećem za provođenje mira, a oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim priopćenjima pokušavaju nametnuti određena ponašanja”.

“Postavili su pred BiH neriješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala povijest vidjet će se da su oni bili značajan remetilački faktor putu ka stabilnosti u BiH”, zaključio je Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok