Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je Uredbu koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom potrošačkih cijena. Uredbom se određuje novčana podrška umirovljenicima, pripadnicima braniteljskih populacija, primateljima stalne novčane i druge materijalne pomoći te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima, piše Večernji list BiH.

Definirane kategorije

- Inflacija ne pogađa sve stanovništvo jednako pa smo u prvom redu stavili umirovljenike, borce, invalide, ali i 10.000 obitelji koje su u stanju socijalne potrebe. Posebna je situacija i ovo možemo uraditi jer su nam rasli prihodi, izvoz, broj zaposlenih... - rekao je federalni premijer Fadil Novalić. Kako je i ranije najavio, predviđeno je da ove kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM. Uredba definira isplatu jednokratnih pomoći u iznosu od 100 KM za 531.000 stanovnika. Po 100 KM dobit će 378.000 umirovljenika, 53.000 osoba s invaliditetom i civilne žrtve rata, 100.000 korisnika braniteljskih naknada te 10.000 obitelji koje su u stanju potrebe dobit će pakete u vrijednosti 500 KM iz robne rezerve. - Ovo nije nikakva politika, ali vas uvjeravam da u ekonomskom smislu radimo prave stvari. Trebamo svi ustati na noge i pomoći stanovništvu - kaže Novalić. Pozvao je i niže razine vlasti da pomognu ugroženim stanovništvima tako što će i na općinskoj razini reagirati. - Isto se odnosi i na županije. Županije su dobile 200 mil. maraka da i oni prepoznaju potrebe i donesu mjere. Svi se moramo uhvatiti za ruke i pomoći one stanovnike koji sami ne mogu savladati situaciju. Podijelit ćemo pomoć na 331.000 stanovnika. U prvom redu mislim na umirovljenike, korisnike braniteljskih nadoknada te 53.000 osoba s invaliditetima i dio uredbe odnosi se na mogućnost isplate jedne plaće bez plaćanja obaveza - podvukao je Novalić. On je pozvao da svi ostale županije slijede primjer Tuzlanske županije koja će uz srpanjske mirovine dobiti po 100 KM jednokratne pomoći. Premijer ne smatra da je jednokratna pomoć od 100 KM građanima dovoljna. - Uopće nije dovoljno, ali ako ste pratili, ovo sada znači da smo povisili primanja, što je najveći izdatak ikada u povijesti. Pozvao sam i druge razine vlasti, svjedoci ste da je Tuzlanska županija podijelila po 100 KM umirovljenicima s najnižim primanjima. Dali smo 100 KM, znamo da nije dovoljno, dat ćemo im i vaučere za struju. Pozivamo i druge da tako učine - istaknuo je Novalić.

Paketi s hranom

Također će Direkcija robnih rezervi FBiH biti zadužena da preko Crvenog križa osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje. Uredbom se, također, predlaže poslodavcima da svojim zaposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plaće u Federaciji BiH. Sva poduzeća koja to učine, Vlada FBiH oslobodit će plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima. - Poslodavac može izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku, u visini do 1080 KM najkasnije do 31. 12. 2022. Isplata pomoći vršit će se isključivo na transakcijske račune radnika. Pomoć iz ovog članka ne smatra se plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu - navodi se.

Novalić je najavio i pomoć drugim kategorijama stanovništva. - Planiramo potpomoći i njih znatnom pomoći. Priprema se još jedna uredba koja će se odnositi na socijalno ugrožene kategorije i za školarce istog iznosa. Vi ste svjedoci da smo zamrznuli marže na energetske prerađevine i osnovne prehrambene proizvode - kaže federalni premijer i dodaje: - Ovo nije naša prva reakcija, neće biti ni posljednja. Novalić je rekao da su proračunom kao Vlada reagirali na ove posljedice i da su dva puta povećavali mirovine. - Proračun za poljoprivredu, izbjeglice i niz drugih mjera smo uveli. To radimo zato što to treba raditi zbog ove situacije jer to možemo i imamo rast BDP-a. Rasli su i izvozi. Imali smo i rast prihoda - kazao je Novalić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok