"Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH izražava žaljenje zbog izjava iz Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH u kojima se spominje naša politička stranka u kontekstu kakvom je izašla danas u javnost.

Nazivati poruke HDZ-a BiH "discipliniranjem" je pogrešna i djeluje kao etiketa. Takve navode jasno i nedvosmisleno odbacujemo jer ne doprinose razumijevanju i međusobnom uvažavanju", priopćeno je danas iz HDZ-a BiH u povodu odgovora Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH na pismo koje je stranka Narod i pravda (NiP) objavila u medijima.

"HDZ BIH je demokršćanska politička stranka koja baštini zapadne vrijednosti utemeljene na kršćanstvu. Isto tako, kao politička stranka shvaćamo islam kao religiju mira i suživota.

Islamska zajednica (IZ) nije i neće biti naš oponent. Dapače, IZ može biti samo naš suradnik i sugovornik za društvene procese u Bosni i Hercegovini kao multikonfesionalnoj zemlji. Bosna i Hercegovina je sekularna multinacionalna država čija tri konstitutivna naroda imaju izraženu pripadnost religijskom identitetu.

To je temelj razumijevanja da bi uopće mogli zajednički kreirati društvene i političke procese.

Stoga, još jednom želimo istaknuti našu intenciju da mir i zajednički suživot moraju biti temelj svih naših nastojanja i svog djelovanja. Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna i jednakopravna naroda gdje je legitimno predstavljanje ugrađeno u cjelokupan politički sustav. Od takvih poruka i pozivanja na Ustav BiH nećemo odustati. To je naša odgovornost.

Prebrojavanje koje se intenzivno zaziva posljednjih dana od strane radikalnih političkih centara u BiH ne može i neće biti agenda na koju Hrvatska demokratska zajednica BiH pristaje. Takve poruke sustavno destabliziraju Bosnu i Hercegovinu, i slobodni smo kazati, krše temelje mira kao trajne kategorije kojoj religije i svi skupa težimo", stoji u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube