Indeks poslovne klime u Njemačkoj pao je u listopadu na 29-mjesečni minimum, vijest je koja ovih dana dominira njemačkim javnim prostorom. Ovim problemom bave se političari, mediji, ekonomisti, odnosno bave se načinom njegova rješavanja, piše Večernji list BiH.

Oštećeno gospodarstvo

Institut za ekonomska istraživanja objavio je da je indeks poslovne klime pao na 84,3 posto te da bi se Njemačka ekonomija mogla suočiti s teškom zimom. A ono što je zanimljivo jest da je indeks poslovnih očekivanja u odnosu na ranije istraživanje porastao na 75,6 posto. I to govori koliko se ova zemlja posvećuje navedenoj situaciji i nastoji je riješiti za dobrobit stanovništva koje se u gospodarskom smislu ima čemu nadati.

Konstantno rade istraživanja i daju preporuke koje će pomoći da se lakše prebrodi ovo razdoblje. Tako je istraživanje organizacije YouGov otkrilo da polovina Nijemaca koji idu na zimski odmor ove godine ili neće otići nigdje ili će "skresati" planove za odmor, a sve kako bi se lakše prebrodilo postojeće stanje. Cijene za potrošače u rujnu još su porasle za 10 posto, cijene nekretnina počele su opadati, tlo je pogodno za novu recesiju, a Nijemci su tradicionalno odgovorni u ovakvim situacijama. Sugovornik iz BiH koji živi u Stuttgartu priča nam s mjesta događaja kakva je situacija. - Ono što ja vidim, i dalje dolaze radnici iz BiH i Hrvatske. Istina je da je to u nekoj manjoj mjeri, ali taj se proces ne zaustavlja. Nije više dinamično kao ranije jer je puno ljudi već napustilo BiH, a i neizvjesnost vlada i činjenica je da je puno teže u Njemačkoj danas, nego prije 5 ili 10 godina. Mjere protiv pandemije ovdje su itekako oštetile gospodarstvo i tek se sada vidi kako će nam doći na naplatu one milijarde koje su dijeljene u borbi protiv koronavirusa, a što je najgore i sada se spominje da bi dobro bilo donijeti nove jer virusa još ima. A pojavio se i rat tako da je situacija stvarno teška, međutim, dolazaka ima i dosta ih se javlja meni ili kolegama koji su ovdje jer žele doći živjeti u Njemačku - priča nam sugovornik. Ipak, naglašava da se ne može uspoređivati život u Njemačkoj i život u BiH danas.

- Da se razumijemo, nigdje nije ljepše nego kod kuće, ali ako ja nemam od čega živjeti, onda tu ne mogu biti. Tako razmišljaju i oni koji su došli u posljednje vrijeme ovdje. Nećemo se zavaravati, situacija je teška. Ali ovo je Njemačka koja se nakon najkrvavijeg i najrazornijeg rata digla iz pepela, pa će i u ovoj krizi ona među prvima krenuti s oporavkom - ističe. Pitamo ga zašto je to tako. - To je mentalni sklop Nijemaca. Ja prije posla sjednem na kavu, moj radni kolega Nijemac kavu nosi od kuće i redovito ostaje prekovremeno. Ja sam zadovoljan onim što imam, on teži da ima još. Kada razgovaramo, on na ovu krizu gleda kao na smak svijeta, borbu za preživljavanje, dok je meni to nešto sasvim normalno, valjda zato što dolazim iz bh. okruženja gdje krize nikada nisu ni prestale. Hoću reći, drukčiji je način razmišljanja. Njemačka sebi neće dopustiti da kriza pobijedi i da im se dogode dvadesete godine prošlog stoljeća kada milijuni njemačkih maraka nisu bili dovoljni za jedan kruh. Ovih dana vidimo i šefa Audija koji poziva da se ugase automobili na jedan dan jer i to može pomoći gospodarstvu. Znači, čovjek koji živi od automobila poziva da se automobili prestanu voziti. Vi ćete Nijemcu reći da dom ne smije zagrijavati na više od 20 stupnjeva i on će to bespogovorno prihvatiti jer je to način borbe protiv krize, a kod nas će svi odmahnuti rukom i nasmijati se na takve preporuke - priča nam sugovornik.

Posla ima

Otkriva nam i je li spreman za zimu. - Povećali su se računi, ali dobra je stvar da sezona grijanja još nije počela, da se lijepo vrijeme oduljilo, tako da bi se zima nekako mogla preživjeti. Jedino me ta neizvjesnost muči, a za ostalo i nisam previše zabrinut. Plaća od posla i mini joba dovoljna mi je za normalan život, a što će se događati u budućnosti ne znam. Znam samo da ima posla za svakoga tko želi raditi.

Naravno, tako je bilo i u BiH, ali je tamo ulogu igrala plaća. Znam da vlasnik tvrtke mora zaraditi, ali ne mora on zaraditi milijun, a meni dati sitnicu. Ovdje sam se maknuo od priča o novcu jer sam stvarno zadovoljan, a i sviđa mi se ambijent u kojem radim i živim. Uz svoje probleme ne moram se previše baviti i svim ostalim problemima što je, dok sam živio kod nas, bio čest slučaj - završio je sugovornik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok