Bosna i Hercegovina i dalje je jedina zemlja u Europi koja nije uvela mjeru "plavog dizela" za poljoprivrednike. Iako ratari već godinama upućuju brojne apele i zahtjeve za uvođenje "plavog dizela", institucije ovu temu zaobilaze.

Za Đorđa Vakčića iz semberskog sela Mala Obarska najveći trošak ovogodišnje jesenje sjetve je gorivo. Iako ima pravo na regresirano gorivo, zbog ogromnih poskupljenja, ova mjera ne pravi veliku razliku.

"Prošle godine znamo da je oko marku i pol bilo gorivo, ove godine 3,40 KM. Znači sve govori što i kako je. Više nego dvostruko je skuplje", kaže Vakčić, javlja BHRT.

Obični i plavi dizel potpuno su isti po sastavu, samo se razlikuju u boji, jer se na obični plaća PDV, a plavi je oslobođen poreza. Poljoprivredna proizvodnja postaje neodrživa bez ove mjere koja je za ratare i dalje u domeni obećanja.

"Jučer ujutro sam usuo 850 maraka goriva, ne vidim što ja danas mogu uraditi s tim traktorom da zaradim tih 850 maraka. Po meni je izvan svake pameti raditi poljoprivredu i sipati gorivo koje iznosi tri i pol marke, nije isto raditi zemlju u traktoru, trošiti gorivo i koristiti u vozilu", rekao je poljoprivrednik Boško Radić.

Uz novi embargo na rusku naftu koji je 1. studenoga stupio na snagu, plavi dizel za bh. poljoprivrednike je postao nedostižan.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH kaže kako im je uvijek dalje.

"Vlasti su jednom pokrenule to, međutim nikad od tada do danas ništa se nije uradilo, a inicijative s naše strane postoje stalno, ali oni politički ne mogu da se dogovore", kaže Bićo.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac kaže kako nema nikakvog pomaka.

"Država neće da se odrekne plavog dizela do posljednjeg seljaka. Pod ovakvim okolnostima ne vjerujem, dok ne propadne sve i jedan seljak. Kad propadnu svi seljaci onda će uvesti jer ga nema tko koristiti", ističe Usorac.

Iako su početkom godine, kada inicijativa o uvođenju plavog dizela nije uvrštena na dnevni red sjednice Zastupničkog doma PSBiH, parlamentarci uvjeravali da će to pitanje nametnuti, o plavom dizelu od veljače ni riječi. Na potezu je nova vlast koja tek treba da biti formirana.